Denne uges foto er taget fredag formiddag ved Lendrup, hvor man ser kanalhusene i forgrunden og den isdækkede Limfjord i baggrunden. Altsammen badet i smuk vintersol.
Motivet er fanget med mit spejlreflekskamera med en 70-300 mm zoom, som gør det muligt at trække motivet lidt ind, så man får det lidt "sammenpressede" perspektiv.
Jeg har altid været fascineret af området omkring Frederik den 7's Kanal, som strækker sig fra Løgstør til Lendrup. Man kan læse mere på denne kanal.
Den seneste tids vejromslag betyder måske, at vi har haft det vinter, vi skal ha' i år. En vinter, som ikke har budt på så voldsomme snemængder som de seneste to år, men som dog har budt på is og kulde i en kort periode.
Vind og vejr har skabt disse ganske imponerende isskruninger ved havnen i Rønbjeg, som jeg lagde vejen forbi, da jeg tog en lille omvej på arbejde i det gode vejr fredag morgen. Når jeg tager sådanne omveje, plejer det at være et tegn på gryende forår....
Der har været lidt ro på bloggen i den seneste uge, hvor jeg har været på skitur til Norge med efterskolen. Vi har været på Hafjell 15 kilometer nord for Lillehammer.
Når man er af sted på slalomski, er det ikke det tunge fotoudstyr, man pakker ned og tager med. Moderne kameraer, og telefoner, er noget lettere at have med til den slags fornøjelser. Alligevel bliver det dog ikke til ret meget fotograferen, da det er besværligt og koldt. Så det er kun blevet til et par billeder fra liften og et par skud fra pisterne. På turens sidste dag stoppede jeg op ved funparken, hvor en gruppe nordmænd fornøjede sig med at lave halsbrækkende øvelser på ski: 180 grader rotation, 360 grader rotation og saltomotaler. Alt sammen noget jeg kun laver, hvis jeg ikke kan kontrollere skiene og styrter! Her var det dog særdeles kontrolleret og fascineredende at se på. Det blev også til et par billeder med det lille Canon kompaktkamera, jeg havde med i lommen.
Teknisk er der tale om "point & shoot" og så håbe, at man rammer det rigtige øjeblik, da det lille kamera ikke har nogen søger eller hurtig autofokus. Jeg stillede skarp på det sted, hvor jeg forventede, at skiløberen (eller -flyveren) ville være, og så blev der ellers trykket på udløseren og krydset fingre og ski for, at der kom noget på chippen. Det gjorde der, og jeg har valgt dette stemningsfulde billeder. Normalt er jeg ret behersket med hensyn til billedbehandling, men her er der dog klonet en del i højre side, hvor der var dannet noget, der lignede en kondensstribe ned over chippen. Samme stribe var i hvert tilfælde på flere billeder. Kloning er, når man kopierer dele af billedet over i andre dele for at fjerne små fejl - skabt af kameraet eller bare uønsket på billedet. Det kan være lidt støv eller en bums - og i dette tilfælde en grim bred stibe ned over billedet.
Denne uges foto var ikke så svært at vælge, da det netop er et år siden, vi fik Springer Spanielen Nemo som nyt medlem i familien.
Gennem det seneste år er han blevet fotograferet mange gange, hvad den faste bloglæser sikkert vil nikke genkendende til! Og i en snedækket have er det altid sjovt at lege med Nemo - og med det store kamera. For der skal et spejlreflekskamera til, hvis man vil gøre sig håb om at fange den lille raket, som drøner rundt i sneen og leger med sine tennisbolde. En lang zoom, en hurtig lukketid, hurtig fokus og lidt kompenseren i lysmålingen på grund af alt det hvide sne, så er der som regel et par brugbare skud på kortet.
Jeg billedbehandler som regel mine fotos i diverse programmer - det her er behandlet i Lightroom 3, hvor der er justeret lys og skarphed.
I forbindelse med indscanning af en stak fotos til det lokalhistoriske arkiv her i Farsø stødte jeg ind i en række fotos fra Farsø Skole i 1960’erne. Heriblandt fotos fra skolekomedien 1969, hvor jeg gik i 4. klasse og havde en rolle i stykket “Den hæse drage”.
På billedet her ser man mig i midten, medens det er min gamle skolekammerat og nuværende blogkammerat Jesper “Dovregubben” Hansen som betjenten til venstre og Peter Sejr til højre. Jeg husker også, at “Gas-Kaj” havde rollen som den hæse drage, vist nok fordi, han var suveræn til at lave sin stemme om. Jeg husker faktisk en replik fra stykket, hvor Peter Sejr og jeg skulle diskutere, hvordan man udtaler “agurk” - jeg skulle sige: “Det hedder da agork”. Et dramatisk øjeblik i teaterhistorien, som dog ikke indbragte mig hverken Bodil’er, Grammy’er, Oscar’s eller andet!
Hvem der instruerede løjerne husker jeg ikke, men det ligger fast, at stykket blev opført i den store sal på Hotel Farsø og at vi selv havde lavet de flotte kulisser.
Man kan finde flere skolebilleder fra Farsø på arkivets hjemmeside, hvor man skal søge i Arkibas, og hvem ved: Måske dukker man selv op på et foto fra en af de store opførelser eller fra sidste skoledag, hvor der var udklædning og sjov med lærerne. (Tip: Skriv Farsø Skole i feltet til fritekstsøgning).
Forleden sikrede jeg mig billet til en koncert i Randers, hvor man til November kan opleve den amerikanske sanger Don McLean.
Hvis ikke man kender navnet, kender man måske hans store hit American Pie - en forrygende pop-rock-hymne, som i sin godt 9 minutters spillelængde tager udgangspunkt i det flystyrt, som kostede 3 rockmusikere livet: Richie Valens, The Big Bopper (Jiles Perry Richardson, Jr.) og Buddy Holly. Ellers er der også masser af 60'erreferencer i teksten, f.eks.The Quartet practiced in the park (Beatles), The Jester (Bob Dylan), The king (Elvis Presley), Eight Miles High (The Byrds).
Det nummer får vi med garanti også på Værket i Randers og jeg er sikker på, at det vil løbe mig koldt ned af ryggen, når de første toner slås an. American Pie har været en af mine alltime favoritter og er et nummer, jeg aldrig bliver træt af.
Her er nummeret i en af de seneste udgaver og måske nogenlunde som vi kan forvente det til November - forhåbentlig med lidt bedre synkronisering...:-)
Søanlægget i Farsø har gennem de seneste måneder været genstand for et større projekt, hvor der renoveres og tyndes ud i de gamle træer. Ligeledes er dele af søen renset op for slam og mudder, hvor store gravkøer har gnasket sig igennem den mudrede søbund for efterfølgende at spytte indholdet ud på lastbiler, som har kørt slammet væk.
Den mest markante ændring i søbilledet (!) er vel nok, at den gamle bro ved møllehuset i det nordøstlige hjørne af anlægget er skiftet ud. Den gamle betonbro er afløst af en flot træbro, som nok skal finde anvendelse, når brudepar og konfirmander skal foreviges på den store dag.
I den vestlige ende er den lille sø blevet dækket til, og en lille bevoksning med en bænk er fjernet. Hvad der skal være på “byfestpladsen” på plænen ved jeg ikke, men der er sat af til noget sti rundt langs plænen. Det var i øvrigt på dette sted, man i 1937 arrangerede en stor erhvevsudstilling, som bl.a. indbefattede en stor udstillingshal, der efterfølgende blev fjernet igen. Det kan man læse mere om HER.
Vintervejret har indfundet sig her i weekenden, men det bliver dog igen et indendørs billede, som får æren af at blive ugens foto. Der bliver sikkert god mulighed for vinterbilleder i den kommende tid.
Billedet her er taget på efterskolen, hvor eleverne har trænet hårdt med årets gymnastikopvisning, som gerne skulle sidde lige i skabet i slutningen af februar, så man er klar til forårets mange opvisninger. Forleden var der tale om en lille forevisning af en uges intens træning - det så godt ud, og når der så kommer dragter, bliver det rigtig, rigtig godt.
Lysforholdene i en hal er ikke optimale. Jeg måler altid hvidbalancen i hallen, så mit kamera er indstillet præcis efter den pågældende hals lys. Det giver bedre farver. Ellers er der brugt objektiv med fast brændvidde og stor lysstyrke, og der er skruet godt op for kameraets ISO-værdi, så der er kommet en fornuftig lukketid ud af det.
Teknisk kunne billede sikkert have været bedre, men til gengæld er indramningen af gymnasten i to tøndebånd rigtig fin. Derfor kom dette billede med som ugens bedste.
Alle ugens fotos kan ses HER, og snart vil der også følge et album med "boblere" - billeder som har været med i overvejelserne som "Ugens foto".
Lidt tilfældig kiggen rundt på nettet fik mig sporet ind på musikeren og tekstforfatteren Gunnar Geertsen, som retteligt bør være med i mit lille Vesthimmerlandske Rock- og Popleksikon.
Mange vil sikkert huske Gunnar Geertsen som ophavsmanden til Bølle Bob, som blev en stor succes for det lokale kor på Hornum Skole. Siden de glade dage i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne har disse glade og livsnære sange været meget populære og har også været genstand for revivals, genudgivelser og teateropførelser. Akkurat som der er lavet film, tegneserier og bøger om den gode Bølle Bob, Smukke Sally og alle de andre skikkelser fra Bølle Bob universet.
Faktisk startede Gunnar Geertsen sin musikalske karriere i København, hvor han bl.a. en periode var trommeslager i et af de mest populære danske pigtrådsbands The Sharks, der senere blev til The Danish Sharks. Som Geertsen selv skriver, “så blev de først rigtig store, da jeg havde forladt gruppen!”
I 1973 fik Gunnar Geertsen et ægte Dansktop-hit med den satiriske popsang “Bodil” (“De sku’ ha’ givet ham en Bodil”).
Efter et ophold på Krabbesholm Højskole ved Skive kom Gunnar Geertsen til Ranum, hvor han først læste HF og siden til lærer. Det var i perioden før, jeg kom til Ranum, men mange af de musikere, som Geertsen har arbejdet sammen med, har jeg mødt i min tid i Ranum: Leo Beck og Frank Blicher bl.a.
Geertsen fik job som lærer på Hornum Skole, og resten er historie! Geertsen skippede jobbet som lærer og kastede sig ud i showbizz-branchen, hvor han har opholdt sig med succes lige siden. Læs meget mere om det og meget andet på mandens egen interessante og læseværdige hjemmeside HER.
Med sit musikalske virke her i Vesthimmerland er Gunnar Gertsen naturligvis selvskrevet til at være med i mit lille Rock- og Popleksikon.
Dette foto er taget ved kirken i Giver, som jeg besøgte en eftermiddag, hvor den lavthængende sol gav et godt lys til dette modlysbillede af et kors på indgangspartiet til kirkegården.
Jeg har anvendt mit Nikon D300 spejlreflekskamera med en standarzoom på 18-70 mm. Der er foretaget en let efterbehandling, hvor lyset er justeret og der er tilført en smule skarphed.