Junibloggen rummer 12 blogs. Rul på siden for at læse dem.
30. juni
En lille test-test
Jeg er flittig bruger af google mail og google documents. Nu har jeg opdaget en ny feature - nemlig at man let kan lave små spørgeundersøgelser.
Sådan noget skal jo prøves af - derfor denne lille og ganske uvidenskabelige testundspørge, som man gerne må udfylde, hvis man har lyst.
På forhånd tak.
Per Lyngby
--0--
29. juni
Beatsensationen Blackbirds
En af bloggens læsere, Ove Pedersen, som jeg fejlagtigt i en tidligere blog har bosat i Bjerringbro, når han nu bor i Viborg, har igen sendt et par interessante ting om Blackbirds.
Denne gang drejer det sig om et bandfoto, som også er brugt i den medsendte avisannonce (kan klikkes op i større format), hvor der reklameres for kroballer i Hornum. Tiden er 1974 og vi er lige i kølvandet på gruppens første singleudspil, hvilket har affødt betegnelsen “beatsensationen Blackbirds”. Jeg er i besiddelse af en pressemeddelelse, som Ove tidligere har sendt mig, hvor dette udtryk også bruges, så det er formentlig gruppens daværende impressario, der har fundet på det.
Denne impressario var den legendariske Calle Nielsen, som i sin tid spillede keyboard i bandet McKinleys og som oparbejdede bookingbureauet CB Danish Music Booking, der i dag drives videre under navndet CB og Ole B. Booking. Dog uden Calle Nielsen, som døde i 2007 i en alder af blot 55 år. Han var kendt som den dynamiske musikkøbmand med et stort musikalsk netværk. Kontoret havde først base i hjembyen Hadsund og senere i Randers, hvor firmaet i dag drives videre i samme ånd, som det i sin tid blev startet.
Som man vil kunne se på billedet, er Blackbirds udvidet fra kvartet til kvintet, idet Poul Rasmussen er kommet med på keyboards. Fra venstre ses: Poul Rasmussen, Lassen Stefansen, Claus Lilholt, Ole Høgh og Knud Søndergård.
Avisannoncen gør også reklame for et pinsebal for de unge på 40, hvor den musikalske underholdning er lagt i hænderne på gruppen Moon. Keyboardspiller i det band var såmænd Ove Pedersen, der selv er musiker og altså stor fan af Blackbirds. Han har spillet i mange forskellige dansebands og er i dag med i bandet Flash, som man kan læse mere om HER.
--0--
25. juni
Et år med bloggen
I dag er det nøjagtig et år siden, at jeg skriblede de første ord ned på thitinds blog. Siden da er det blevet til en del skriverier om stort og småt fra min hverdag.
Min første blog handlede om lejrskolen “Over Koen” ved Hvalpsund, hvor efterskolen hvert år er på afslutningstur i to herlige dage. Således også i år, hvor arrangementet faldt sammen med Sankt Hans.
Vejret var endnu en gang med os - dog ikke på cykelturen derud, hvor det bogstaveligt talt var imod os i form af en strid modvind. Til gengæld var der god medvind på turen hjem...
Eleverne kastede sig glade i Limfjordens bølger, og ikke overraskende var der god gang i de mange brætspil, som vi havde taget med. Det var ikke til at opdrive et ledigt “Partners”, men også klassikere som “Risk”, “Monopolly” (Matador) og “Setllers” var i brug konstant. Hyggeligt!
Der blev skrålet af karsken bælg, da sangbøgerne kom frem omkring bålet, og man fornemmede klart, at alle skulle have vredet de sidste intense oplevelser ud af denne tur.
Torsdag blæste vi igen østover på cyklerne, og trods dansk nedtur i VM-kampen mod Japan var der godt humør og god stemning, da jeg for sidste gang i dette skoleår havde aftenvagt med den obligatoriske og meget hyggelige godnatrunde til alle værelser.
I aften er der afslutningsaften og i morgen gælder det så det store tårevædede farvel.
Nu er der snart dømt sommerferie, så batterierne er ladet op, når et nyt kuld håbefulde teenagere står klar til at møde efterskolelivet i august.
God sommer!
--0--
20. juni
Blokke på bloggen
Blandt min gamle sort-hvide fotos fra skoletiden har jeg nogle, som vi på fotoholdet tog, da man byggede "blokkene" på Skovbakke Allé her i Farsø.
Blokkene var vel det første sociale boligbyggeri her i byen - når man ser bort fra tidligere tiders fattighuse- og -gårde. De to boligblokke blev opført af et boligselskab i det, der tidligere var en lille skov i den nordlige ende af byen. Skoven, som lå lige nedenfor vandtårnet, rummede også en pavillon, hvor der i fordums tid bl.a. blev afholdt baller. Jeg husker ikke selv pavillonen, men husker til gengæld udmærket skoven. Det var her børnene fra nordbyen havde deres "hood", medens vi, der boede syd for jernbanen, havde vores revir ude i heden. Et område sydvest for byen, som i dag er bebygget med boliger.
Boligblokkene blev bygget i begyndelsen af 70'erne og har således små 40 år bag sig. Det er naturligvis en boligform, hvor der med jævne mellemrum sker udskiftning af beboerne, og dermed bliver der også et vist slid. Netop i denne tid gennemgår bygningerne en større renovering såvel indvendig som udvendig - en renovering, der bringer dem op til moderne standard og giver dem et helt nyt look i forhold til de gamle gule sten.
Mine fotos, som følger denne blog, viser blokkene under opbygning omkring 1972 og blokkene og som de ser ud i dag, hvor der er fundet alternative indkvarteringer til beboerne, medens renoveringen står på.
I øvrigt er der sket meget med hensyn til den slags boligbyggeri siden starten af 70'erne. Farsø Boligselskab råder således over et stort og varieret udbud af boliger. Noget af det, man er sluppet rigtig godt fra, er indretningen af det gamle sygehus i Nørregade til lejligheder. Med nænsom hånd er den gamle bygning renoveret og omdannet til boligformål, uden at det er gået ud over det særpræg, som bygningen har haft, siden den blev opført som epidemihus for mere end 100 år siden. Byggeriet har da også modtaget en lokal pris for denne renovering.
--0--
19. juni
Cykelbold #2
Min blog om cykelbold kastede en reaktion af sig fra min gamle ven Ib Thor. Han var i sin tid med i Herning, da vi var til VM i cykelbold, og han kunne oplyse, at det tjekkiske brødrepar hed Pospíšil.
Ib har også været lidt rundt på nettet for at finde noget om emnet og har bl.a. fundet forskelligt sjovt. Se f.eks. denne YouTube video, hvor de tjekkiske brødre også er med:
--0--
18. juni
Cykelbold..
Forleden eftermiddag stod aktivitetstilbuddet til HCI-eleverne bl.a. på cykelbold. Vist nok i en lokal variant, som ikke helt er efter samme regler, som almindelig cykelbold. Her dystede to hold med 10 spillere på hvert på en tværs af en udendørs fodboldbane. Det kom der mange sjove situationer og masser af grin ud af.
Tidligere, i 60’erne og 70’erne, var cykelbold en disciplin, som man af og til kunne se i TV-sporten. Da jeg i 1978-79 var soldat i Skive, var vi nogle stykker, som kørte til Herning for at se VM i cykelbold og i kunstcykling. Det er nemlig to discipliner, som er nært forbundne - og vist et par discipliner, som især er udbredt i Tyskland og Schweiz.
I cykelbold, det rigtige, spiller man 2 mod 2 på en indendørs bane. Man skyder ved hjælp af cyklen, typisk forhjulet, da styret kan drejes 360 grader rundt. Det er så vidt vides ikke tilladt at sætte fødderne i gulvet - gør man det, skal man tilbage og røre baglinien, før man igen er med i kampen. Billedet til venstre stammer fra Fyns Forum i 1952, hvor danske og tyske par dystede mod hinanden i denne ikke så kendte sportsgren. De tidligere verdensmestre Reimers og Riecken viser, hvordan man laver mål med forhjulet. Billedet er lånt på hjemmesiden www.fynskebilleder.dk.
Fra stævnet i Herning husker jeg specielt to tjekkiske brødre, måske var de endda tvillinger, som var ganske fremragende til dette særprægede spil. Jeg tror faktisk også, de sluttede som vindere af stævnet, hvor der også blev budt på kunstcykling med artisteri på de tohjulede.
I dag spilles der så vidt vides ikke organiseret cykelbold i Danmark - ud over den noget tillempede afart, som vi altså kan finde på at dyrke på efterskolen..
--0--
15. juni
Store cykeldag
Forleden søndag var det Store Cykeldag - en dag som blev markeret over hele landet. En dag, hvor man gerne vil have massevis af danskere til at hoppe på jernhesten for at få lidt frisk luft og god motion.
Også her i det vesthimmerlandske var der arrangeret cykeldag. Desværre var det også Store Blæsevejrsdag, som Peter Plys nok ville have sagt, og det holdet de fleste hjemme. Hedvig tog Morten på 9 med, og sammen asede de ikke mindre en 14 kilometer i strid modvind på stien, som følger det gamle jernbanespor mellem Aalestrup og Aars. Godt klaret af dem.
Her om sommeren er hver dag cykeldag for mig. Jeg skal gerne ud og trampe 15-20 kilometer, uanset vejr og vind. Før jeg cykler hjemmefra tjekker jeg lige fjernvarmeværkets skorsten for at bestemme vindretningen. Så er taktikken ellers at tage modvind, når jeg kører ud, så der er behagelig medvind på hjemturen. Jeg har efterhånden en række faste sløjfer rundt om byen, som jeg vælger. Flest syd og vest for Farsø, hvor der er cykelstier og små veje, medens området mod nord er knap så godt i den henseende. Ind imellem tager jeg også en smut i Uhrehøje Plantage vest for Farsø, hvor det er en fornøjelse at cykle på de små skovveje, og hvor blæsten jo er knap så generende som ude på landevejen. Min cykel er en hybrid mellem en citybike og en mountainbike, så den passer perfekt til såvel vej som skovsti.
I øvrigt er Himmerlandsstien, som følger jernbanen mellem Viborg og Løgstør også en af mine favoritter. Jeg har flere gange kørt på strækninger mellem Aalestrup og Løgstør, og skal her i sommer have det sidste stykke med fra Viborg til Aalestrup. Man kan læse om en af mine ture på stien HER.
--0--
13. juni
Små fotografer - lange numre
Jeg bloggede i september 2009 om et foto, som i sin tid blev taget på et lille fotohold her i Farsø. På holdet var mine klassekammerater Gert Simoni og Jesper Hansen, og sammen tog vi på et tidspunkt dette billede af et færdselsuheld i Farsø.
Jesper, som også blogger under navnet Dovregubben, har nu fundet det gamle udklip i sine gemmer og sendt det til mig. Jeg huskede overskriften som noget med "Unge fotografer på pletten" - som man kan se var den retteligt "Små Farsø-fotografer", og i teksten står der så, at vi var på pletten. I teksten står der også, at vi var to, jeg mener nu, at vi var 3! Det var vores fotolærer, Knud Erik Christensen, som sendte billedet til avisen, der altså bragte det dagen efter og vist også sendte et honorar til "de små Farsøfotografer".
Bemærk i øvrigt jouralistens noget, efter Farsøforhold, eksotiske adresse. Nørreport! Denne lokalitet findes ikke længere her i byen.
Med hensyn til telefonnummeret (08) 98 63 10 85, så blev det i 1986-87 obligatorisk at bruge alle 8 cifre, også ved lokale opkald. Den 15. maj 1989 udgik ciffer 0 som det første ciffer, og alle telefonnumre skulle starte med et tal fra 3 til 9. Her i det nordjyske blev det så til 98.
Tak til Jesper for det fine udklip, som man kan se i større format, hvis man klikker på det.
--0--
10. juni
Spille-hjørnet
Torsdag eftermiddag havde jeg tjansen med at aktivere eleverne på efterskolen et par timer.
Normalt er det ganske let at sætte idrætsaktiviteter i gang, men i dag var vejret noget vådt. I stedet blev der tilbud om volley og badminton i hallen, eller også kunne man møde op i spisesalen, hvor der var indrettet spillecafé.
Det sidste var der mange, som tog imod. Ikke overraskende, da dette elevhold er et rigtigt spillehold, som tit sidder og spiller brætspil i spisesalen om aftenen. Hyggeligt! Og det var det også her i eftermiddag, hvor der blev spillet Partners, poker og raflet - bl.a. "jagthund" som er et stresspræget terningespil, jeg selv har introduceret for eleverne.
Stemningen fik et ekstra nyk, da en gruppe drenge forinden sammen med køkkenet havde gjort det lidt hyggeligt med levende lys, lidt frugt og et par kurve med popcorn.
En rigtig hyggelig dag i spillehjørnet.
Og trods regnen er der mange, som nu går ud på fodboldbanen, hvor et hold her fra HCI skal møde Mejlby Efterskole i en træningskamp.
--------0---0
8. juni
Thit Prisen
Med fælles inspiration fra det navnkundige bysbarn Thit Jensen, må det også være på sin plads, at jeg her på thitind omtaler uddelingen af årets Thit Pris i Farsø.
Thit Prisen blev indstiftet sidste år af den lokale kvindeklub, Lions Club Thit Jensen. Prisen uddeles til en kvinde, som har markeret sig og gjort en særlig indsats for Farsø-området. Første gang blev den tildelt Kirsten Moesgaard, som har ført en utrættelig kamp for at bevare Farsø Sygehus.
Prisen uddeles nødvendigvis ikke hvert år, men også i år havde man fundet en værdig modtager. Jonna Michelsen har gennem mange år gjort et stort arbejde for det lokale musikliv, bl.a. i musikskolen og i særdeleshed i etableringen af den nu 10 år gamle Musikcaféen i Farsø. Caféen startede beskedent i pavillionen på hotellet (her var der tidligere værsthus: Tordenkalven), men med stadig flere medlemmer er man nu fast i hotellets store sal.
Prisuddelingen fandt sted i forbindelse med klubbens "Tøsetur", som er et tilbud om god motion i en god sags tjeneste. Med udgangspunkt fra Store Torv kan kvinder i alle aldre cykle eller løbe på forskellige ruter. Efterfølgende uddeles der en sand regn af præmier til deltagerne, som også får et sundt og velsmagende måltid mad med i hatten for deres deltagergebyr. Overskuddet fra arrangementet går til sorgarbejde med børn i Vesthimmerland.
Der er Tøsetur igen næste år, den 29. maj, og måske skal der til den tid uddeles endnu en Thit Pris.
--0--
7. juni
Censor skal renses
For os, der ejer digitale spejlreflekskameraer med udskiftelige objektiver, er censorrens et kendt fænomen. Der kommer nemlig af og til støv og skidt ind i kamerahuset, når man skifter optik, og så kan det sætte sig foran censoren og ses som mørke skygge på f.eks. en blå himmel, når man ser billedet på computerskærmen.
I dag får begrebet dog en anden betydning. Jeg har været ude som censor i matematik, og efter 7 timers koncentreret lytning til mere eller mindre klar tale om matematikkens mysterier, skal censors hovede vist renses.
Det bliver det så - med en forfriskende lang cykeltur i støvregnen.
- 0 -
6. juni
Dynasty
I mine unge dage var den amerikanske TV-serie "Dollars" med originaltitlen "Dynasty" en pæn stor succes. Den kom dog ikke helt op på siden af "Dallas", som for alvor satte gang i de amerikanske sæbeopera
ers popularitet herhjemme.
Forleden var mit eget Dynasty samlet til familiefest Anledningen var min mors 80 års fødselsdag, og rammerne og stemningen var hverken så glamourøs eller intrigant, som i TV-serien. Men vi fik da taget dette familiefoto af det lille dynasti, nu hvor vi alle var samlet.
Middagen blev indtaget i Skivum Krat - et traditionelt himmerlandsk spisested i naturskønne omgivelser. Så vidt jeg husker, var det her vi holdt vores "studenter-hebe", som var den sidste gymnasiefest efter at huen var kommet på hovedet. Og jo, jeg fik skam hue på, omend det var i de flippede halvfjerdsere, hvor den var knap så populær som i dag.
Mors fødselsdag forløb fint. Efter fiskeforret, steg og isdessert drog vi alle til Søndergade i Nibe, hvor min mor bor. Her blev der hygget og snakket, medens dynastiets yngste, Morten på 9, grillede pølser til hotdogs, som blev indtaget i den hyggelige gårdhave.
På billedet herover ses stående fra venstre min søn Thomas, min svoger Niels Binderup, nevø Lars Lyngby Binderup, nevø Rune Lyngby med kæreste Cathrine, storebror Niels Lyngby, min hustru Hedvig Naur Lyngby og mig selv med Morten yngstemand. Forrest sidder min storesøster Susanne, min mor Bente og min niece Lise Lyngby Binderup.
Herunder er det farmor med sine to guldklumper Morten og Thomas.
--0--
4. juni
Hæng ud med vennerne
Inden så længe skal Thomas og hans klassekammerater i 5. klasse på skovtur. En lidt speciel skovtur, som byder på overnatning - i hængekøjer.
Tanken er, at ungerne skal mødes og spise sammen på lejrpladsen, hvor der naturligvis skal være bål og hygge. Når mørket falder på kan man sove i telt ellers shelters, men man kan også vælge at hænge sin køje op mellem et par træer og lade sig vugge i søvn med skovens lyde lige omkring sig.
Vi har for tiden en hængekøje med hjemme til afprøvning, og jeg skal da erkende, at efter at have prøvet den af i eftermiddagssolen, kunne det være fristende også at prøve en hel nat i hængekøjen. Vi får se, om det bliver til noget. Hvis det gør, skal jeg naturligvis delagtiggøre mine bloglæsere i oplevelsen.