BLOG / BLOGARKIV / Blogs 2010 - 146 blogs / August 2010 - 10 blogs

August

August-bloggen rummer 10 blogs. Rul på siden for at læse den.
 
30. august
 
Retrokælder - med spolebånd

Forleden gjorde jeg et sjovt fund i en container med elektronisk affald. Her lå en fin spolebåndoptager, som umiddelbart så ud til at fungere. Jeg fik lov til at fiske den op, og kørte hjem for at tjekke, om den nu også virkede. Det gjorde den.

Der er tale om en tjekkisk bygget Tesla B 100, som formentlig er fra 1973-75, hvor den var populær i mange østeuropæiske lande. Det er en 4-spors optager med store håndtag, som skal vrides og drejes for at afspille og spole. Herlige lyde og herligt med sådan noget mekanik.

 

 

Der er indbygget forstærker og højttaler i båndoptageren - dog med den lille hale, at højttaleren kun er tilsluttet venstre kanal. Kobler man maskinen til en radio/forstærker får man fin stereolyd.

Jeg fandt et par gamle bånd på en hylde i kælderen, så nu går jeg og sysler til tonerne af Beach Boys, Beatles, Animals og andre grupper fra den tid. Herligt.

Jeg har lavet en lille testopstilling i et hjørne af retrokælderen, hvor den nyerhvervede Tesla er koblet sammen med en gammel Beomaster 1200 og et par gamle B&O højttalere.
 
I videoklippet herunder kan man se og høre opstillingen i gang.
 
 
 
--0--
 
29. august

Drengetur #3

Sidste weekends drengeture sluttede med en familiedrengetur. Sammen med mine to sønner, Morten og Thomas, tog jeg til byfest i Farsø, FarSø Festen 2010.

Jeg har tidligere blogget om, at festen nu ikke længere finder sted i byens flotte søanlæg. For et par år siden stod festpladsen ved søen bogstaveligt talt under vand, så man flyttede i hast tivoli og aktiviteter til sportspladsen bag hallen. Her har festen så været afholdt hvert år siden.

Når farmand og drengene tager på tivolitur, som i parentes bemærket nok er noget af det dyreste, man kan gøre, så står der altid radiobiler på programmet. Men ikke i år.

Dette års tivoli var en underlig blanding af Dalgårds Tivoli og Herning Tivolipark, hvis man kiggede på, hvad der stod på vognene og forlystelserne, som ærlig talt var en tynd omgang te. Ingen radiobiler! Eneste større forlystelse var en karrusel - Blækssprutten, hvor man bliver kørt rundt og rundt, dels om karrusellens egen akse, men også om aksen i den vogn, man sidder i. Der var nu ikke meget g-påvirkning at komme efter her!

Så prøvede vi skydeteltet - hvos vi til vores glædelige overraskelse ramte det, vi sigtede på. Ellers var der en bod, hvor man kastede bolde efter dåser - 3 bolde 25 kr. Så var der et spøgelsestog, som vi ikke prøvede og der var et hoppestativ, hvor man fik en sele på og fik lov at hoppe i nogle elastikker, pris 50 kr!

Alt i alt et skuffende tivoli, både med hensyn til priser og forlystelser. Så de fleste penge blev denne dag brugt i skydeteltet eller tombolaen - den sidste støtter de lokale foreninger bag byfesten, så her støttede vi da lidt lokalt.

Hvis næste års tivoli ikke løfter standarden bare en lille smule, tror jeg ikke der bliver meget drengetur for os. Det vil simplethen være for kedeligt.

Vi kræver radiobilerne tilbage - så her er i første omgang et billede af nogen.

--0--

26. august

Drengetur #2

Weekeden bød, som jeg antydede i forrige blog, på flere drengeture.

Vel hjemkommet fra efterskolens drengetur nåede jeg lige under bruseren, en hurtig kop kaffe med familien, og så ellers af sted til Ertebølle til vores årlige herresammenkomst. 2-3 dage i et smukt sommerhus med en fantastisk udsigt over Limfjorden med Livø og Fur i baggrunden.

Først på aftenen er alle deltagere ved at have indfundet sig, og vi kan gå til bords, medens fadølsanlægget stille brummer ude på terrassen. De sædvalige folk prøver at holde de sædvanlige taler til akkompagnement af de sædvanlige klapssalver og spydige bemærkninger - alt er ved det gamle. Og i var det så 30. gang vi satte hinanden stævne i Ertebølle. Det kunne så udvikle sig til en lang diskusion om, hvornår man holder 30 års jubilæum....Alt er ved det gamle.

Kenneth havde medbragt et herligt spil - en slags curling på et lille bord. Man spiller med små ringe, som er forsynet med en kugle - lidt som et kugleleje - og så gælder det om at komme tættest på kanten, uden at ryge ud over den. Vi spillede i hold og hyggede os gevaldigt. Kortene kommer også på bordet, og selvfølgelig kan gamle Farsødrenge ikke mødes uden at rafle. Alt er ved det gamle....

Jeg drog hjem lørdag over middag, men var dog på gæstevisit igen lørdag aften, da jeg bragte maden ud til dem, der kørte helt igennem. Stegt flæsk og persillesovs - en rigtig herreret. Morten på 10 var med, og han nød at servere fadøl for gutterne, som bestemt ikke var karrige med drikkepengene.

Vi kørte hjem fra det festlige selskab ved 20-tiden. Klar til søndagen, som bøde på drengetur #3. Mere om det senere.

 

--0--

24. august

Drengetur #1

De to sidste hverdage i den forgangne uge blev brugt i og omkring Rold Skov. Her var drengegruppen og de mandlige lærere fra efterskolen på drengetur. Det er en gammel tradition, at drengene tager på lejrtur med primitiv overnatning, medens pigerne tager på hyttetur med lidt mere luksus, bl.a. rigtige toiletter i forhold til vores “grav et hul i jorden”.

Det er også blevet en tradition, at drengene køres i bus til toppen af Rebild Bakker, hvorfra resten af turen foregår til fods. Vi går gennem gryderne, videre af de stejle trapper til skovtårnet, gennem Troldeskoven for til slut at ende på lejrpladsen Klodholm tæt ved Store Øksø.

Undervejs er der indlagt udfordringer og opgaver, f.eks. i form af at se, hvem der kan komme hurtigst op af trapperne på skråningen ved Troldeskoven - en disciplin som kalder sveden frem på panden og mælkesyre ud i musklerne. Men konkurrencegenet fornægter sig ikke hos mange af drengene, som yder max for at sætte rekord.

På lejrpladsen dyster vi fodbold på baner, hvor græsset når os godt op over anklerne. Her er det den primitive spillestil som er i højsædet, medens det teknisk anlagte pasningsspil langs jorden er ikke eksisterende....

Chili Con Carne over bål er et hit - selv om mange af drengene på forhånd vrænger næse af den ret. Men der spises godt, akkurat som der skråles godt med, da Mads finder guitaren frem og kalder sammen til fællessang om bålet. Forrygende stemning.

Fredag pakkes lejren ned og lærerne finder frem til poster langs ruten, så eleverne kan finde vej hjem gennem skoven. En gåtur på små 14 kilometer, som ingen ser frem til, men som stort set alle er vældig tilfredse med, da de først er hjemme og har klaret strabadserne.

Efter udpakning på skolen smutter jeg hjem og får mig et hurtigt bad, så jeg er klar til drengetur #2. Mere om det senere.

--0--

 

18. august

Farsø Løbet

En fast bestanddel af FarsøFesten er Farsø Løbet. Når startskuddet lyder til dette løb, er det samtidig startskuddet til 5 dages byfest.

Gennem mange år har man ligget omkring 11-1200 aktiver løbere og motionister til det store arrangement, der har Sparekassen Farsø som praktisk arrangør. I år er sparekassen indgået i et sundhedssamarbejde med Farsø Skole. Det har bevirket, at skolen siden skolestarten for 14 dage siden har trænet målrettet på løb, og med mere end 400 deltagere var det også klart største hold og samtidig medvirkende til at bringe årets deltagertal op på mere end 1500, hvilket er det klart største nogensinde.

Feltet tæller rutinerede løbere, som gennemfører de 6,3 kilometer i godt 21 minutter, men her er også motionister, som klarer sig i mål omkring den halve time eller lidt mere og endelig er der mange, som foretrækker at gå turen, hvilket som regel kan klares på godt en times tid.

Det store løb er naturligvis et oplagt fotoemne - ikke mindst ved starten og i søanlægget kan der findes rigtig flotte motiver.

--0--

15. august

Farsø Kirke - i ny fremtoning

Lørdag eftermiddag var jeg til en slags smugpremiere på genindvielsen af Farsø Kirke, som har gennemgået en større renovering gennem det seneste lille års tid.

Årsagen til vores lille snigpremiere var, at jeg havde lovet min gamle skoleveninde Ingse at fotografere til hendes bryllup.

Kirken genindvies officielt i dag med festgudstjeneste og medvirken af biskop Karsten Nissen og afsløring af kunstneren Maja Lisa Engelhardt flotte altertavle. Et værk som vi kun så i begrænset udfoldelse lørdag, da den først i dag foldes helt ud og åbenbares for menigheden. Det er også kunstneren, som har stået for den meget harmoniske farvesammensætning i kirken og de nye dekorationer på prædikestolen.

Arkitektonisk kan der naturligvis ikke ændres så meget i et næsten 1000 år gammelt kirkerum, men med hensyn til farver, inventar og lignende er der gennemført en smuk renovering, hvor tradition går fint hånd i hånd med fornyelse. Umiddelbart vil man måske mene, at store fladskærme ikke bør hænge i en kirke. Men det er faktisk ganske funktionelt, at man kan se salmenumre og lignende på skærmen. Skærmene falder fint ind i rummet - ikke mindst når de er tændt og der er billede på eller hvid baggrund med tekst. Man lægger faktisk mest mærke til dem, når de er slukkede og med deres sorte flade står i kontrast til kirkens hvide vægge.

Og bylluppet - det gik fint. Begge sagde ja. Bruden sagde endda: Nemlig ja! Til stor morskab for alle i kirken, hvor der blev klappet og grinet. Også her en fornyelse, som klæder kirkerummet godt. Der skal være tid til højtidelighed og stilhed - men også til glæde og begejstring.

 

--0--

 11. august

117 nye børn - på én gang

Fødslen gik overraskende let, da HCI forleden fik 117 nye børn. Ja, børn og børn er måske så meget sagt, da der er tale om energiske og glade teenagere i alderen 15-17 år med masser af mod på nye udfordringer.

Forældrene er med de første par timer, men så er det ellers farvel og ha’ det godt til dem. Der har sikkert været en klump i halsen hos mange forældre - og elever - på det tidspunkt. Vi tager over og tager hul på et stramt program. Der er i de tre første dage ikke mange ledige stunder, hvor man kan sidde og få hjemvé. Der bliver leget, øvet navne, lavet løbestest, budt på rundvisninger i såvel det nære som det halvnære lokalområde. Så har alle set boområder, klasseværelser, supermarked, anlæg, lægehuse m.m. i Haverslev.

Mandagens cykelløb rundt i byen bød på poster, hvor forskellige opgaver skulle løses i kontaktgrupperne, som tæller 8-10 elever. En af de mere fysisk udfordrende af slagsen var på Kragelundsvej, hvor en Skoda Fabia skulle skubbes 100 meter op af bakke. Hvad gør en stakkels efterskolelærer dog ikke for at spare et par dråber benzin..

I dag, onsdag, starter de normale timer. Mange er sikkert spændte på at se, hvem de skal have til de forskellige fag, og hvem man er på hold sammen med.

For mit vedkommende byder onsdagen på 2 matematiktimer, en rengøringstime (!), en fototime og tre fodboldtimer. Sidste time slutter kl. 18.15 og det hele efterfølges af en aftenvagt frem til midnat. Til gengæld har jeg først time i morgen kl. 8.00!

Starten på det nye skoleår har været særdeles positiv og lovende - det tegner til et rigtig godt år med elever, der vil udfordres og have oplevelser sammen.

 --0--

8. august

Morten 10 år - nu med mobil

I dag fylder Morten 10 år. Vi har fejret ham godt og grundigt de seneste to dage - i dag bliver det knap så meget, da det er i dag, det nye elevhold starter på efterskolen. Det betyder, at jeg kører hjemmefra her ved godt 10-tiden - for først at returnere til min egen seng på den anden side af midnat.

Det betyder så også, at vi må fejre vores bryllupsdag på et andet tidspunkt. Men mon ikke også, vi når det?

Her i huset er regelen den, at man får mobiltelefon, når man fylder 10 år. Nu er udbudet og markedet jo en jungle, så den unge mand var selv med ude at vælge i går. Naturligvis ikke med frit valg på alle hylder, men som daglig bruger, er det vel ganske naturligt, at han får lidt at skulle have sagt. Valget faldt på en Nokia med god lydgengivelse og adgang til TDC Plays mange musiknumre. Og farmand synes da også det er fint, at der er indbygget kamera, selv om det ikke er den type kamera, jeg selv benytter mig af.

I øvrigt er min egen mobil en bedaget herre: En Nokia 3310 grå og tung. Men den virker, og det kan lige præcis det, som jeg har behov for: Man kan tale i telefon med den - og man kan endda sende SMS, selv om det er noget, jeg ikke dyrker så meget. Og så kan man spille Snake og Space Impact - noget som mine egne drenge og endda flere af eleverne synes er lidt sjovt - og lidt retro. Og så plejer jeg at sige, at den også kan bruges til at slå søm i med. Solid det er den i alle tilfælde.

Og hermed vil jeg da bare ønske alle bloggens læsere en rigtig god søndag. Og stort tillykke til Morten med de 10 år. Måske man skulle sende ham en fødselsdags-SMS...

 

 --0--

3. august

Frysehuset

Når man kører på landevejen mellem Farsø og Strandby, passerer man i Fragtrup et gråt hus med et skilt, der reklamerer for undervognsbehandling. Huset var tidligere rødt og havde i sin tid funktion som frysehus: Fragtrup Frysehus. Kigger man godt efter på skiltet over døren, kan man stadig ane titlen, som er skrevet med grønne bogstaver.

Frysehuse var et fænomen, som blev populære i efterkrigsårene sidst i 40’erne. Elektriciteten blev stadig mere udbredt men der var ikke mange hjem, som havde egen fryser. Der blev oprettet foreninger, som drev disse frysehuse, hvor medlemmerne havde deres frysebokse til kød og grønsager. Normalt var der faste åbningstider, og der var som regel tilknyttet en bestyrer, som så efter frysehuset og stod for at holde de åbent på de fastsatte tidspunkter.

Frysehuse var et udbredt fænomen over hele landet, og man kan givetvis finde mange af de gamle huse rundt omkring. I Farsø var der også frysehus, lidt længere nede af Søndergade i forhold til Købmandsgården, hvor vi boede. Frysehuset havde til huse i den nordlige ende af huset - om det var bestyreren, som boede i den anden ende, ved jeg ikke. Jeg ved heller ikke, om der var flere frysehuse i byen, f.eks. i den nordlige ende. Huset i Søndergade står der stadig, og der er fortsat et par blændede vinduer, som formentlig er fra den tid.

Op gennem 60’erne og 70’erne blev det stadig mere almindeligt, at man fik kummefrysere i hjemmene, så efterhånden forsvandt behovet for frysehusene. Jeg tror ikke, at der er fungerende huse af den slags mere, men man kan læse om fænomenet på Nationalmueseets hjemmeside, som man kan se HER.

 

--0--

1. august

Retro-hjørnet

Forleden købte jeg et par sjove ting til mine hule nede i kælderen. To gamle grammofoner af dansk fabrikat: Toga. Det er den gamle slags, hvor man selv trækker armen tilbage for at starte motoren og selv sætter nålen ned på pladen. Man kan skifte hastighed til såvel 78’ere (Lak), 45’ere (singler), og 33’ere (LP’er). Når pladen er færdigspillet stopper motoren med et højt klik.

Der er ikke forstærker og højttalere i grammofonerne, til gengæld er der et gammel trebenet stik, som er beregnet til at sætte i ældre radioer. Jeg har udskiftet stikket på en ene grammofon, så man ved hjælp af et phonostik nu kan høre musikken over et af mine anlæg, som tæller lidt forskelligt. Her er et par Philips-anlæg fra 70’erne, en B&O Beomaster 1200, regnestokken, og et par B&O pladespillere (Beogram). Endelig er der noget mere 80’er-agtigt i form af en Akai-forstærker og equalizer med tilhørende Pioneer pladespiller.

Her i efteråret skal et hjørne af hulen indrettes i 60-70’er stil med anlæg, ølkasser og en masse Blackbirds på væggen. Jeg har lånt en gammel plakat og har desuden en masse billeder samt en Teisco guitar fra samme periode.

Er der læsere af bloggen, som har forslag til, hvad der ellers skal med i sådan et 60’er 70’er hjørne, så send gerne en mail med jeres forslag. Der er lagt op til en interaktiv indretning af mit retrohjørne....

Der vil undervejs blive lagt billeder her på bloggen, så man kan følge opbygningen. Og når det står nogenlunde færdig, bliver bloggens læsere naturligvis indbudt til indvielse - ikke i cyberspace men nede i hulen med kolde øl og Blackbirds og andet retromusik på pladespillerne.

I øvrigt er der fortsat et par ting på øskesedlen. Jeg er således på udkig efter en rejsegrammofon fra den periode samt en fungerende spolebåndoptager, f.ek.s B&O, Sony, Philips eller Akai. Og det ultimative er naturligvis en jukebox til singleplader!! Finder du sådan noget til en overkommelig pris, så send mig en mail.

I den forbindelse tak til alle, som allerede har sendt mig Blackbirdsting - særlig tak til min gode ven Ib Thor, som bl.a. har lånt mig plakat og tre originale singleplader.

 
 
Per Lyngby