BLOG / BLOGARKIV / Blogs 2009 - 104 blogs / Juli-blog - 14 blogs

......Tidligere blogs i menuen til venstre....

Juli-bloggen rummer 14 indlæg - rul ned over siden for at læse dem.

28. juli

Dybbøl mølle 

- malet helt ad helved til...

 

Overskriftens lette omskrivning af John Mogensens store dansktophit fra engang i 70'erne passer meget godt på det nationale symbol i Sønderjylland i disse år.

Besøger man Dybbøl Banke og Dybbøl Mølle vil man finde en mølle - indpakket i stilladser og plastik. Alt sammen fordi et forsøg på at restaurere møllen gik gruelig galt. Angiveligt anvendte man produkter, som i stedet for at forskønne møllen satte en kraftig nedbrydende proces i gang, så mørtel og maling begyndte at smuldre. Det mislykkede restaureringsforsøg var så småt ved at sætte møllen i samme stand, som da den blev skudt i sænk af de tyske tropper ved de berømte slag på Dybbøl i 1864.

Et forlig mellem arkitekt og murerfirmaet, som stod for den mislykkede renovering, har ført til, at der i år er igangsat et nyt (og forhåbentlig bedre) projekt, som skal bringe møllen tilbage til sit stolte ydre igen. Indtil da, må man nøjes med dette syn, når man kommer til Dybbøl Mølle:



--o--


25. juli


Mojn, mojn.....


Den har stået på gendarmer, Frøslevlej, Dybbøl Mølle 1864, vægterrundgang, Hærvej, Danfoss Universe og Flensburg i den forløbne uge. Alt sammen som en del af en herlig sønderjydsk familie-sommerferie i forlængelse af Blå Sommer.

Vi forlod Blå Sommer søndag middag, midt på lejrens store besøgsdag. Og vi priste os lykkelige for, at vi var en af de få biler, som skulle UD fra lejrområdet - modsat de tusindvis af øvrige biler, som sneglede sig i en kæmpemæssig kø på vej ind til lejren.

Med i bagagerummet havde vi - foruden sure sokker og underbukser - en masse gode oplevelser, som drengene er klar til at forny om 5 år, når der igen er Blå Sommer.

Vi skulle ikke så langt - blot nogle få kilometer mod nord - til Vikkær Camping mellem Åbenrå og Haderslev. Denne smukt beliggende plads var i den følgende uge udgangspunkt for vores odyssé i grænselandet.

Det historiske oplevelsescenter på Dybbøl Banke er helt sikkert et besøg værd, og det samme er det teknisk avancerede Danfoss Universe. Men det var egentlig to af de helt gratis oplevelser, som satte sig størst spor - både hos børn og voksne.

Vi brugte en onsdag aften på en slentretur langs Hærvejen og gendarmstien ved Bov. Med på turen havde vi en lokal guide, som med indsigt og sønderjysk lune formidlede historie og små anekdoter på en underholdende og levende facon. Vi kom med til den gamle grænsebom, som ikke har været nede siden Schengen-aftalen trådte i kraft i 2001. Faktisk skulle den rød-hvide bom have været fjernet helt fra grænsen, men en gruppe lokale borgere gik sammen og dannede et bomlaug, som står for at vedligeholde dette grænseklenodie. At det så samtidig er en selskabelig forening, som ikke forsager en lille en, når bommen skal have den årlige tur med penslen, gør det ikke mindre underholdende. I øvrigt holder lauget sine møder to gange om året - 5/5 kl. 5 (17), som er dagen for Danmarks befrielse, og 11/11 kl. 11, som er datoen, hvor Første Verdenskrig officielt fik ende med underskrivelse af fredstraktaten i en jernbanevogn i Frankrig.

Senere samme aften kørte vi til Åbenrå, hvor vi var med på vægterrundgangen kl. 22. Også her havde vi fornøjelsen af at være i selskab med folk, som brændte for deres by og den lokale historie, som blev videregivet på klingende sønderjysk. Drengene på 8 og 11 havde ører så store som tekopper og sugede til sig af al den spændende historie, de fik serveret.

Hermed er opfordringen givet videre til alle - opsøg sådanne (ofte gratis) arrangementer, hvor lokale ildsjæle fortæller om deres liv og deres egn - der er næsten garanti for en stor oplevelse.


Mojn og fortsat god sommer!



--o--

17. juli

Blå som altid

I skrivende stund sidder jeg mellem ca. 19.000 blå spejdere i det sønderjydske. Vi er allesammen på Blå Sommer, som er Det Danske Spejderkorps' store landslejr. Et arrangement, som finder sted hver 5. år. Og i øvrigt et arrangement, som i 1974 fandt sted på Lounshalvøen ved Hessel, og hvor legendariske Gasolin gav koncert for alle spejderne..

Stemningen på sådan en lejr er ganske fantastisk - ikke mindst den store åbning torsdag aften, hvor 19.000 svingende tørklæder i aftensolen var et fantastisk syn, medens landslejrsangen lød ud fra den store scene. Her til venstre for, hvor jeg sidder ved en PC er der en udstilling, hvor jeg kan se et luftfoto af det store danmarkskort, som alle deltagerne formede iklædt deres farvede bøllehatte dengang.

Og nu går det så ellers slag i slag med masser af aktiviteter rundt om på pladsen, som befolkningsmæssigt svarer til en mellemstor dansk provinsby. Og her bor vi vel at mærke ikke i etagehuse!

Min egen spejderfortid ligger mange år tilbage - jeg er i år med som "tante" - det var betegnelsen for den person, altid kvinder, som lavede mad på spejderlejrene dengang.

Nu behøver det ikke længere være en kvinde, som står for den slags. Fremskridtet har også gjort sit indtog i spejderbevægelsen, hvor også moderne GPS-udstyr, mobiltelefoner, storskærme og computere er en del af det daglige arbejde.

Og en del af en stor landslejr. Derfor kan jeg sidde på lejren og skrive denne blog!

God (Blå) sommer



--o--


15. juli

Sand mellem tæerne

Der var sydlandsk stemning på Store Torv i Farsø forleden!

Det lokale handelsliv har søsat temaet Samba Sommer i Farsø og i den forbindelse afvikles der en række arrangementer med caribiske toner tilsat palmer, sanddækket beachvolleybane og en tilsvarende petanquebane. De lokale spejdere bidrog også til løjerne, modsat musikerne med deres opretstående olietønder, havde vi lagt vores ned - og skåret den midt over på langs. Dermed blev det til et perfekt bålsted, hvor børn og unge i en lind strøm kom forbi for at bage snobrød eller riste skumfiduser. De sidste skal bare lige vendes over varmen i et par minutter, så bliver konsistensen blød og cremet som en flødebolle. Den varme skumfidus lægges mellem to Mariekiks og spises.


Skumfiduser og Mariekiks er et velkendt dansk spejdertrick, men en tysk turist kunne dog med julelys i øjnene berette om, hvordan han første gang oplevede dette fænomen sammen med amerikanske soldater på job i Vesttyskland efter anden verdenskrig. Siden da havde han ikke prøvet dette fænomen - som han altså fik chancen for at genopleve her 60 år efter på en varm sommeraften i Farsø.

Guten appetit!



--o--

13. juli
Pavlovs hund - i min have...
I min seminarietid havde vi naturligvis også psykologi på skemaet. Et af de klassiske emner i den forbindelse var den russiske læge Pavlov og hans savlende hunde. Kort fortalt går det ud på, at man kan fremkalde den savlende refleks, ved at koble fodringen sammen med en anden hændelse, f.eks. en klokke der ringer. På denne måde kan man til slut få hunden til at savle, blot den hører den velkendte klokke, som den har lært at koble sammen med mad. I fagsproget hedder det vist at betinge en refleks.

Her i huset er det ikke bimlende klokker, som vi har betinget den 12 årige Golden Retriver Zico med. Næ, det er såmænd vores gule motorplæneklipper.

Som regel er Zico i haven, når jeg slår græs, og ofte forsyner Hedvig hunden med en godbid, når denne aktivitet står på.

Det har så først til, at hver gang jeg slår græsset, står den firbende på bagtrappen og kigger på døren, alt imens den højlydt gør opmærksom på sin eksistens. Helt klart for at få Hedvig eller en af drengene til at komme ud med den forventede godbid. Alt sammen meget godt, omend det giver problemer, hvis jeg slår græs, når Hedvig og børnene ikke er hjemme...

Læs mere om Pavlov HER

 
I øvrigt er Pavlovs Dog også navnet på et amerikansk rock-band, som du kan høre her:
 
 

 

 

--o--
12. juli

Leg godt!


Det startede med trælegetøj, men siden blev det den lille plastikklods, som grundlagde er dansk verdenssucces: Lego. Navnet blev konstrueret af grundlæggeren Ole Kirk Christiansen, som sammenskrev det af ordene Leg og Godt.

Og selv om starten var svær for de små byggeklodser i plast, så endte det med at blive en succes - både forretningsmæssigt og legemæsigt. Der er formentlig ikke mange børn i den industrialiserede verden, som ikke har prøvet at lade fantasien spille og konstrueret det ene smukke bygningsværk efter det andet med de små klodser.

Sådan er det også her i huset, hvor specielt Thomas på 11 er "Lego-freak". Gennem årene har Lego altid står højt på ønskesedlen, så i dag er det nærmest umuligt at komme ind på drengeværelset for bare Lego! Udviklingen er gået i retning af, at man køber færdige byggesæt, som medfølges af en meget udførlig samleanvisning. Det er alt sammen meget godt, og der bliver da også bygget på livet løs. når et nyt samlesæt er i hus. Men det er når samlesættene efterhånden pilles fra hinanden og sættes sammen i nye kombinationer, at legen og fantasien tager fart. Det er her Lego-systemet er så genialt - på trods af de mange specialklodser, som er kommet til med årene.

For nogen tid siden var drengene med til koncert i byens søanlæg. I dagene efter blev der bygget scene, lys, mixerpult og placeret publikum på pladsen foran scenen - alt sammen i Lego. Jeg var imponeret over, hvor mange detaljer det lykkedes for drengene at genskabe med deres legokodser. Sikkerhedsvagterne var i røde trøjer, akkurat som i virkeligheden, musikerne havde instrumenter i hænderne og store master sørgede for lys på scenen. Lyden og lyset manglede heller ikke, idet legoprojektet blev kombineret med en ghettoblaster og nogle blinkende lamper. Velkommen til koncert!

Desværre nåede jeg ikke at tage et billede af den flotte scene. Den er en allerede så småt brudt ned - i dag bliver der nemlig bygget en lufthavn....

Leg godt!

 

 


 
--o--
 
10. juli

Ferie og fritid.....

Når man har børn, er det også vigtigt, at man engagerer sig i deres skole og deres fritid. Sådan er holdningen hjemme hos os.

Den forløbne uge har da også budt på mange gode oplevelser, som følge af vores involvering i drengenes fritidsinteresser.

Onsdag i sidste uge blev aftenen brugt på at gennemgå telte og udstyr med spejderne, som skal på landslejr "Blå Sommer" i næste uge.

Mandag drog begge drengene af sted til hallerne her i byen, hvor de skulle deltage i årets håndboldskole. I den forbindelse havde jeg en funktion med at tage fotos af alle deltagerne og sørger for diplomer til dem. Så gik den formiddag. Eftermiddagen gik så med at hente GPS-udstyr, som håndboldskolen skulle bruge tirsdag aften.

Tirsdag blev GPS'erne set efter, og jeg var igen i hallen. Denne gang for at gøre klar til aftenens GPS-løb. Det var et lidt større projekt, da alle GPS skulle kodes individuelt med koordinaterne til de 10 poster på løbet. Men det lykkedes, og om aftenen kunne vi så sende de 45 børn ud på et lille løb i nærområdet ved hallerne. Hedvig var med som hjælper og cyklede bl.a. rundt for at tjekke, om børnene kunne bruge udstyret og finde vej. Det kunne de!

Onsdag blev et par trætte drenge hentet hjem fra håndboldskolen, hvor de den sidste nat sov i hallen. Nu skulle der hentes aviser og reklamer til uddeling i sommerhusområdet ved Hvalpsund. Det er håndboldklubben, som står for dette arbejde, og som forældre tager vi en tørn eller to i løbet af sommeren. Denne onsdag var lidt speciel, da der foruden lokalavisen skulle udleveres 5 andre ting: 1 telefonbog, 2 turistbrochurer og 2 reklametryksager. Da alt var pakket, kørte vi af sted og gik i gang med omdelingen til de 200 huse. Det tog ca. 2 timer. Ganske hyggeligt at komme rundt i sommerlandet på denne måde. Folk, som holder ferie, er altid smilende og imødekommende - og den lokale avis er vist ganske populær!

Torsdag aften var det så igen spejderhuset, som kaldte. Denne aften skulle gruppens udstyr til den store lejr pakkes i en container, som en vognmand kører til det store lejrområde.

Mandag aften skal vi på Store Torv her i Farsø, hvor spejderne i forbindelse med en torvedag skal sørge for bålsteder, hvor der kan grilles skumfiduser.

Den nærmeste fremtid byder på Blå Sommer, og mon så ikke der bliver tid til at holde ferie med aktiviteter, som ikke relaterer til børnenes fritidsaktiviteter?

Skulle vi på vores ferie møde lokale spejdere i aktivitet eller løbe på en gruppe børn og forældre i færd med at uddele aviser og reklamer, vil vi sikkert smile venligt til dem. Folk der er på ferie er nemlig altid så smilende og imødekommende...


God ferie!


--o--

8. juli

Musik på vinyl
 
Gad vide, hvor mange LP-plader der står og samler støv rundt omkring?

Den nye teknologi med først CD-mediet og siden MP3-formatet har totalt revolutioneret måden, man lagrer musik på. I dag kan man have tusinder af timers musik på et lille elektronisk kort, som kun fylder en brøkdel af en gammel LP (som i parentes bemærket kunne rumme ca. 40 minutters musik). Tidligere fyldte musiksamlingen en hel reolvæg, hvortil kom et anlæg, der også havde en ganske anseelig fysisk fremtoning med store højttalere og separate enheder med pladespiller, forstærker, tuner, kassebåndoptager og, hvis det skulle være helt vildt, en equalizer.

Minimalismen på dette område har sikkert vakt begejstring hos mange hustruer og kærester, som har måttet leve med vi mænds hang til store kabinetter og lyd, der fylder. Man ved, man er blevet lidt ældre, når man har set sine højttalere og sit anlæg blive stadig mindre...

Og det er da også utrolig bekvemt, at man kan have sin musik med sig alle steder. Noget, som også jeg nyder godt af med mp3-spiller i bilen og en lille handy mp3-afspiller, som kan tages med overalt.

Men ind imellem får nostalgien nu også lov at udfolde sig. Pladespilleren er skam ikke endt på den elektroniske skrotplads - den har fortsat en plads i stuen. Og når lejlighed byder sig, er det helt fantastisk at sætte en skive på tallerkenen, langsomt lade pick-up'en sænke sig ned i pladerillen, hvorefter den sagte knitren og knasen afløses af analoge (rock) toner fra den sorte vinyl. I hånden har man et stort cover, som ofte er et kunstværk i sig selv. I 70'erne blev der nemlig skabt mange flotte pladeomslag, som det fortsat er en fryd at kigge på - og røre ved.

Nogle omslag var rene udstyrsstykker. Den engelske gruppe Jethro Tull lavede "Thick As A Brick", hvor omslaget var udformet som en 12 siders avis med artikler, kryds og tværs opgaver og TV-programmer. Desuden kunne man på side 7 læse en pladeanmeldelse af - "Thick As A Brick"!! Kunstnergruppen Hipgnosis stod bag en lang række spektakulære omslag, bl.a. til Pink Floyd.
Et andet stunt blev leveret af Manfred Mann's Earth Band, som med pladen "The Good Earth" sendte et skøde med på en kvadratmeter jord på et bjerg i Wales. Tanken var, at pladekøberne skulle sende skødet retur og dermed var de medejere af bjerget. Lovmæssigt holdt denne event vist ikke stik - men reklamemæssigt var det et scoop!

Det fleste gamle vinylskiver har kun affektionsværdi, men er man ejer af de rigtige eksemplarer (god stand og første tryk) er der penge i det. Lars Rørbæk har netop udgivet første bog i en serie om sjældne skandinaviske plader. Se Her.
 
Der findes mange sider på nettet, som beskæftiger sig med pladeomslag, bl.a. denne engelsksprogede side.

Men nu ikke mere bloggeri. Find pladespilleren frem nyd dine favoritplader. Her hos mig er det lige nu tung 70'er rock i form af engelske Uriah Heep med klassikeren "Look At Yourself" - naturligvis med et spejl på omslaget!

God (analog) lyttefornøjelse!
 
--o--
 
6. juli

GPS = Gå På Skattejagt

I forbindelse med en håndboldskole skal vi lave et GPS-løb for deltagerne. I den forbindelse har vi lånt et sæt håndholdte GPS'er, som skal bruges til løbet.

Jeg har en gang tidligere prøvet at geocache med håndhold GPS, hvilket var en ganske sjov aktivitet. For at genopfriske teknikken, slog vi op på  www.geocaching.dk, hvor man kan se, om der skulle være udlagt waypoints og skatte i ens eget område.

Her i Farsø fandt vi en lille skattejagt, som førte os rundt om søen. GPS-koordinaterne ledte os fra post til post. På hvert sted skulle der løses en opgave, som resulterede i tal, der til slut skulle bruges til at indtaste den sidste position - der hvor skatten er gemt.

Det gik let med at finde de første poster - bl.a. også fordi det kunne læses ud af opgaverne, som vi havde printet ud hjemmefra. Til slut skulle tal lægges sammen og trækkes fra, så vi kunne indtaste slutkoordinaterne. Og så gik den vilde skattejagt. Dog med lidt forhindringer, da farmand (som er matematiklærer...!) ikke havde regnet koordinaterne rigtigt ud i første omgang. En ny indtastning fik os tilbage på sporet, og da GPS'e viste 3 meter til målet, blev eftersøgningen sat diskret i gang. En skat skal nemlig være skjult for "mugglere", som måske vil ødelægge den eller tage ting fra den.

Efter kort tids roden mellem træer, blade og grene kom skatten frem i lyset. Vi skrev vores navne i logbogen, tog en refleksbrik som blev vekslet med en perlefigur, hvorefter låget blev sat på og skatten igen blev skjult på sin plads. Klar til næste hold skattejægere på ekspedition.

Læs om vores vinterekspedition HER og læs mere om geocaching HER.
 
Go' skattejagt!
 
--o--

5. juli
 
Skyd et dyr...!
 
Sådan lød opfordringen fra naturvejleder Karin Winther, Vesthimmerlands Kommune, som sammen med naturfotograf Flemming Fragtrup, Løgstør, inviterede til fotodag ved Vilsted Sø.
 
Udfordringen denne tidlige søndag formiddag i juli blev taget op af en lille gruppe natur- og fotointeresserede, flest fra det vestlige Himmerland, men et par østhimmerlændinge helt fra Hadsund havde da også fundet vej til mødestedet på shelterpladsen. Her blev der serveret kaffe med vand kogt over bål, alt imens Flemming Fragtrup delte ud af hemmelighederne ved at tage gode billeder i naturen.
 
En god zoom er et must, hvis man vil trække de gode dyremotiver ind på kameraets billedchip, men ellers er der ikke krav om stort og dyrt udstyr. Det vigtigste er, at man kender sit kamera og ved, hvordan det skal håndteres. Tålmodighed er en anden vigtig forudsætning for det gode motiv, og endelig kom Flemming Fragtrup ind på kamuflering, så man ikke skræmmer dyrene. Et net, som bruges af jægere, er en god og billig løsning, men der er også mulighed for at købe små kamuflerede fotoskjul, hvor man kan sidde mere komfortabelt og vente på, at dyr og fugle stiller op til fotografering.
 
Med nogle af Flemming Fragtrups flotte billeder på nethinden drog vi så ud i felten i jagten på gode motiver. Vi spredte os ud på forskellige lokaliteter med øjne og sanser åbne - og kameraerne klar til skud. Og så blev der ellers knipset løs. Fuglene var det oplagte mål denne formiddag, men de græssende får på markerne blev dog også foreviget.
 
Efter en times fotografering samledes vi atter ved bålet for at få bedømt resultatet af formiddagens anstrengelser. Der blev zoomet ind på digtitalkameraernes skærme, så motiverne tog sig bedst ud. Efter at have kigget på billederne udvalgte Flemming Fragtrup et motiv med en andefamilie, som svømmer forbi med måger og siv i baggrunden. Et flot naturfoto, som indfangede stemningen ved Vilsted Sø denne formiddag rigtig godt, og som i tilgift udløste en naturbog i præmie til den dygtige vinderfotograf.
 
Flemming Fragtrup har fulgt livet på Vilsted Sø og beskrevet det i billede- og dagbogsform: Se billeder og læs mere HER.
 
En hemmelighed holdt naturfotografen dog for sig selv: Favoritstederne ved Vilsted Sø. Dem må man selv ud at finde. God jagt!
 
 
4. juli
Landets bedste gratis-kanal....
 
I disse tider med masser af (værdiløs) betalings-TV er det en fornøjelse at besøge Limfjordsbyen Løgstør, hvor man finder en af de bedste gratis-kanaler i Danmark.
 
Frederik den VII's kanal strækker sig fra Løgstør til Lendrup med cykel og vandresti på begge sider, hvor tidligere pramdragerne havde deres gang. På kanalens stille vand kan man
sejle i småbåde og joller, eller man kan
tage med på en af de guidede kanalture, som arrangeres af Limfjordsmuseet. Et smukt lille museum, som er indrettet i et af de karakteristiske hvide kanalhuse med en vis arkitektonisk inspiration fra det nærliggende Vitskøl Kloster.
 
Er man på pletten en torsdag aften  i juli, kan man opleve den gamle sving-
bro ved museet i aktion. Med håndkraft
bliver den 25 tons tunge bro svinget
rundt og ind til siden - i dag for
 turisternes skyld - men tidligere for
at skibene kunne passere. Vel at mærke efter at der var betalt afgift for at sejle på kanalen!
 
Frederik den VII's kanal er 4,4 kilometer lang, 22-28 meter bred og 3 meter dyb. Den blev i sin tid anlagt for at føre skibene udenom de sandede grunde ved Løgstør. 400 mand brugte 5 år på at grave kanalen - med håndkraft! Den blev indviet i
1861 og fungerede som vandtransportvej
frem til 1913, hvor sejladsen stoppede. Med ny teknologi var det blevet muligt at grave en rende direkte gennem grundene ud for Løgstør.
 
I dag ligger den smukke kanal som et smukt kulturarvsminde og som et bynært rekreativt område til muslingebyen Løgstør. Kanalen blev i 2007 kåret som et af Nordjyllands 7 vidundere.
 
Vil du vide mere, så skift kanal HER
 
 
--o--
 
 
 3. juli
Vandsvin eller sparehelt?

Med stadig stigende temperaturer og nærmest vindstille, er presset blevet større dag for dag: Drengene gik rundt og surmulede – alle andre har store pools i haven, hvorfor har vi så ikke?

Jeg holdt stand. Et stykke tid, indtil jeg til sidst overgav mig. Thomas og Morten havde ryddet op i stuerne og revet græs sammen på plænen. Til min store glæde – men naturligvis var der en bagtanke med dette arbejdsraseri. Nu var der jo fin plads til en pool på græsplænen.

Okay da! Men ikke noget voldsomt, som kommer til at fylde hele haven.

Af sted til byggemarkedet. I drengenes øjne stod der 10.000 liter – i mine max. 3.000 liter af de dyrebare dråber. Hjem fra byggemarkedet med plastikpool i bagagerummet, medens julelys havde erstattet vandet i drengenes øjne. Den igangværende hedebølge havde haft sin virkning, så der var ikke mange pools tilbage på hylderne, og udvalget var begrænset til eksemplarer i størrelsesordenen – ja du gættede rigtigt - 10.000 liter!

Krisen var dog ikke helt aflyst, for det viste sig, at sådan et bassin, som størrelsesmæssigt er at sammenligne med friluftsbadet i en mindre dansk provinsby, skal stå på et helt plant underlag. Ellers er der fare for, at sidevæggen giver efter for det store vandtryk. Første placering var helt klart ikke i overensstemmelse med forskrifterne. Sure miner, og arrige opkald til mor på arbejde. Vi fik dog flyttet poolen, og selv om underlaget fortsat ikke var helt plant, blev det dog bedre, og vi kunne utålmodigt give os til at vente, medens vandslangen langsomt fyldte vand i bassinet.

Efter nogle timer var der vand nok til at man kunne hoppe i bølgerne og køle af. Badedyrene og snorkler kom frem af gemmerne, og snart blev der hvinet og grinet, så ingen i nabolaget længere kunne være i tvivl om, at vi var kommet med i pool-ræset.

Min dårlige samvittighed over det store vandforbrug til sådan et bæst er mildnet en smule, da jeg har pointeret, at vi på grund af det let hældende underlag kun fylder halvt op, hvilket drengene heldigvis er indforstået med.

Alt er jo afhængig af, fra hvilken vinkel man ser tingene. Så nu kan jeg vælge at se mig selv som et vandsvin – eller en rigtig supersparer, som har sparet ikke mindre end 5.000 liter godt dansk vand!!

Jeg vælger, at se mig selv et sted midt imellem.

God sommer!

--o--
                                                                                                    Farsø 2. juli
I skole – i sommerferien…!!
 
Da jeg var dreng, stod sommerferien som årets højdepunkt i skolen. En herlig lang sommer, hvor alt hvad der hed skole blev lykkelig glemt og erstattet af leg og frihed.
 
Sådan er sommerferier ikke mere. Børn går i skole i sommerferien! Gennem de seneste år er et utal af sommerskoler dukket op i Danmark, måske inspireret af de amerikanske summer camps. Jeg ved det ikke, men ligheden er der, omend der også er forskelle.
 
Fodboldskolerne var vel de første, som satte sommerskole i system herhjemme. Her kunne børnene spille fodbold og lege i en hel uge sammen med kammerater og andre fodboldglade børn. Siden er der så kommet håndboldskoler, svømmeskoler, rideskoler og meget andet. Tilbud er der nok af, det er bare at vælge ud på hylderne med de mange sommeraktiviteter. Foruden selve indholdet lokkes der med t-shirts, bolde, drikkedunke og meget andet, når skolerne kæmper om børnenes gunst.
 
Sommerskolerne giver indhold til børnene, som let kan komme til at kede sig i ferien. Og samtidig fungerer de vel også som perfekte børnepassere, hvis mor og far begge er på arbejde.
 
Som far til to er jeg glad for, at drengene skal i håndboldskole i næste uge.
 
Og mig selv – jeg skal bestemt ikke i skole i sommerferien – jeg er nemlig lærer!!!
 
                                                       --o--
 
                                                                                                   Farsø 1. juli

En by i en kasse

Et noget utraditionelt initiativ har set dagens lys i Farsø denne sommer. I byens forretningscenter og i den lokale sparekasse kan man således se en række trækasse med skrå låg af plexiglas. Inde i kasserne har lokale borgere opbygget små miniatureudstillinger, som skildrer deres liv og deres drømme. Det er der kommet mange spændende og interessante resultater ud af.

Det er den nye formand for Farsø Turistforening, Nienke Jonker, som har fostret ideen. Hun stammer oprindeligt fra Holland men har i dag slået sig ned i Stistrup sammen med sin mand, hvor de sammen driver Stistrup Camping.

I forbindelse med ferniseringen på udstillingen af de 60 kasser udtrykte Nienke Jonker stor glæde over, hvordan hendes ide var blevet modtaget alle steder, og hun var begejstret for de mange flotte og varierede kasser, som nu udgør ”Farsø In Boxes”.

Blandt bidragyderne finder man den lokale sparekassedirektør, en pensioneret malermester, børn og unge samt en række foreninger.

Læs mere om ”Farsø In Boxes” på  www.farsoe.dk.

 
 
Per Lyngby