Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Tour de Vesthimmerland - Farsø

08-06-2023
 
Rundt i fødebyen

I denne uge blev det tid til sidste etape i min Tour de Vesthimmerland, som har bragt springer spanielen Nemo og mig selv rundt i 23 vesthimmerlandske byer - den sidste i rækken blev min føde- og hjemby, Farsø. Kommunens tredjestørste by med 3407 indbyggere med en langstrakt hovedgade, som går fra nord til syd.

Af hensyn til Nemos efterhånden skrøbelige bentøj, blev denne etape delt i to. Vi lagde ud i midtbyen, hvor man finder det gamle rådhus, Torvet 1, der i dag rummer Lokalhistorisk Forening for Farsø og Omegn, hvor jeg hjælper til som frivillig med registrering og arkivering. Overfor ligger Hotel Farsø, som i 1960’erne og 70’erne var et af de helt store balsteder i Vesthimmerland. I dag er der festlokaler og mad ud af huset på hotellet, hvor den lokale musikforening også holder koncerter ind imellem.
 

I sin tid gik jernbanen igennem byen, og delte den i en nord- og en syddel. Syd for den gamle bane lå den gamle præstegård, som blev revet ned for at give plads til nye butikker. I dag er der et stort indendørs indkøbscenter på området - et center, hvor man også begynder at mærke, at butikker lukker og der ikke kommer nye til. Desværre.

Vi krydsede op til Nørregade - her ligger den gamle sparekasse, i dag en filial af Vestjysk Bank. Forbi den gamle 1100-tals kirke, som bl.a. Johannes V. Jensen har skrevet om. Der er kirkegård ved kirken og på en nærliggende annekskirkegård. Jeg er selv døbt og konfirmeret i kirken.


Fra kirkegården er der et flot vue ud over byens søanlæg, som sidste år kunne fejre 100 års jubilæum som lystanlæg - her er der holdt mange folkefester, byfester, møder og koncerter gennem årene. I søanlægget ligger Mindelunden og de blå spejderes hus. Begge dele blev opført i årene efter befrielsen som et mindesmærke over de to lokale frihedskæmpere, og spejdere, Per Sonne og Christian Ulrik Hansen, som begge faldt for tyske kugler under besættelsen.


I den nordlige ende af byen ligger sygehuset, som i dag er en afdeling af Regionshospitalet i Aalborg, som sender operationshold til Farsø, hvor der opereres hofter, knæ og hænder i stor stil. Det gamle sygehus i Nørregade er i dag lejligheder drevet af et boligselskab.

Byens vartegn er vandtårnet, som knejser højt i den nordøstlige del på vejen mod Aars.
 


Vores anden afdeling af turen foregik i sydbyen, hvor vi først lagde vejen forbi stadionområdet med Dronning Ingrid Hallerne og idrætsanlæg. Her kunne den gamle efterskolelærer lige stå og nyde en flok folkeskoleelever, som spillede Ultimate - et forrygende godt spil, hvor man spiller med en frisbee. Jeg har selv haft det som et valgfag på efterskolen.
 

Rundt om idrætsanlægget er anlagt en asfaltsti, hvor man kan gå, løbe, cykle eller rulle på rulleskøjter, og der er også en skaterbane, som bliver brugt flittigt af børn og unge.

Vi gik gennem digterkvarteret, som er fra 1970’erne og til Søndergade, hvor man finder museet for de to forfatter Johannes V. Jensen og Thit Jensen. De var dødelige uvenner og talte ikke sammen, men i Farsø er de i dag forenet under samme tag - og det går vist fint….
 


Lidt længere oppe af gaden ligger mit fødehjem i en høj bygning, hvor min farfar Theodor drev møbelforretning, medens han og farmor Jenny boede på førstesalen og vi boede på andensalen, mor, far og tre børn. Badeværelset var i kælderen, og nogle gange skulle badekarret lige tømmes for farfars friskfangede ål, inden vi kunne blive vasket.
 


Overfor møbelforretningen lå Købmandsgården, som min far drev, indtil han gik ind i møbelforretningen i starten af 70’erne. Vi flyttede ind i Købmandsgården, som var et fantastisk sted at have sin barndom. I dag er bygningen væk, og der er parkeringsplads på stedet.

Turen sluttede med lidt væske til herre og hund hjemme på terrassen på Brix Vej, og dermed sluttede også vores vesthimmerlandske odyssé, hvor vi siden januar har gennemtravet 23 byer i kommunen. Kriteriet har været, at der skulle være mere end 200 indbyggere i byerne, og det har passet for det fleste med undtagelse af Blære, som dog kom med alligevel.

Herunder er der en oversigt med link til de byer, vi har gået i. I alt er det blevet til et sted mellem 125 og 150 kilometer med ture varierende fra 10 til 3 kilometer.

Tak til jer, der har læst med og til alle dem, jeg har mødt, som har kommenteret på vores skriblerier.


Per & Nemo
 
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper: #Aalestrup, #Gedsted, #Ullits, #Strandby, #Vester Hornum, #Hornum, #Overlade, #Ranum, #Blære, #Vegger, #Haubro, #Fjelsø, #Simested , #Fandrup, #Hvalpsund, #Østrup, #Vognsild, #Vindblæs, #Vilsted, #Aggersund, #Løgstør og Aars.

Kommentarer

 • #1
 • Per C. Torp
  08-06-2023 09:25
  Fantastisk flot Per og et vigtigt dokument til eftertiden. En STOR TAK til dig.


 • #2
 • Elen
  08-06-2023 10:07
  Fine beskrivelser og billeder af byerne her i Vesthimmerland, tak for dem.


 • #3
 • Jens Chr. Pedersen
  08-06-2023 14:22
  Tusind tak for turene gennem Vesthimmerland med dig og Nemo. Så flot og værdifuldt.


 • #4
 • Sonja Pedersen
  09-06-2023 15:10
  Utroligt at de mange små byer gemmer på så meget historie. Virkelig flotte billeder og beskrivelser - tusind tak Nemo og Per


 • #5
 • Nina Hansen
  09-06-2023 16:59
  Hyggelig læsning, tak for det👏


 • #6
 • Bendt Thorup
  23-06-2023 17:07
  Mange tak for dine fine historier og gode billeder Per. De skal gemmes til vores efterfølgere.


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby