Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Gensyn med Uldum

10-03-2024
 
Fredag og lørdag blev brugt til nogle fantastiske gensyn i det østjyske.

Netop i disse dage er det 40 år siden, at jeg stemplede ind på Uldum Højskole for første gang. Jeg var netop blevet færdig som lærer på seminariet i Ranum (Læs professionsbachelor på VIA University College, Ranum). Det var lidt overraskende for mig, da jeg ikke havde forventet at bestået de tre prøver, historie, samfundsfag og pædagogisk speciale, til jul, men jeg tilmeldte mig for sjov, så måtte vi se, hvordan det gik. Jeg forventede faktisk, at jeg skulle gemme et fag og så hygge mig med det i foråret, som mange af mine medstuderende.

Men der stod jeg så som færdiguddannet lærer. Jeg søgte jobs på flere efterskoler, men dengang var der mange ansøgere, så det blev til afslag. Så faldt tanken om et højskoleophold mig ind - der kunne jeg gå og oppebære understøttelse. Jeg søgte ind på Uge Højskole ved Kalundborg, men der var fyldt op. Der var der også på Uldum Højskole mellem Horsens og Vejle, men midt i februar fik jeg besked om, at der var en ledig plads med start i begyndelsen af marts.

Så en søndag i marts blev kursen sat mod Uldum - en flot hvid skole på toppen af en bakke. Med et tårn i hjørnet mellem to bygninger - et genforeningstårn fra 1920 med flagstang, hvor flaget naturligvis var sendt til tops, da forårsholdet 1984 gjorde deres indtog.

Det blev 4 fantastiske måneder, hvor man kunne dyrke en række forskellige fag, som journalistik, idræt, svømning i skolens egen svømmehal, hærvejsvandringer, arkæologi mm. Og jeg kunne genoptage min fotointeresse fra folkeskolen.
 


Det blev efterfølgende også til nogle uger som ansat på skolen, hvor jeg bl.a. var med til at arrangere børnehøjskole i forbindelse med sommerens ugekurser, som også indbefattede familiehøjskole. Jeg hjalp også til på hærvejskurser og andre ting og kom også tilbage til skolen som vikar på det lange kursus i efteråret, som blev ret turbulent på skolen, hvor den dygtige og inspirerende forstander, Poul Erik Søe, forlod skolen efter en periode med intern uro i medarbejderstaben - og måske også med elevhold, hvor ikke alle havde forståelse for højskoletanken. Og selv om Poul Erik Søe var manden bag skolens motto “Frihed til forskellighed” blev det vist mere til mere frihed end forskellighed, så han drog mod vest og startede sin egen private højskole i Lønne, som henvendte sig til et mere modent publikum.

Opholdet på Uldum satte helt sikkert kursen for min fremtid, som kom til at foregå i de frie skolers verden afbrudt af en periode som journalist og fotograf, bl.a. med stor inspiration fra Poul Erik Søe, som selv var uddannet journalist og en mand, som i den grad beherskede sproget i såvel skrift som tale.
 

Lørdag var der så højskoledag på Uldum, hvor man bl.a. inviterer jubilæumsårgangene. Vi var kun en håndfuld fra min årgang, men vi hyggede, snakkede, sang, drak kaffe i spandevis og så på gamle fotos, højskoleblade, som vi selv havde lavet, og meget andet. Desuden var der et meget interessant foredrag med forfatteren Dy Plambeck, som har været med til at redigere den nye udgave af Højskolesangbogen, som vi naturligvis sang fra - bl.a. Folkeklubbens “Danmarksfilm” og et par flotte sange ad Dy Plambeck.
 


I år markerer skolen sit 175 års jubilæum med en stor fest i september - tanken er, at vi vil lægge os i selen for at samle lidt flere til en gensyn med Uldum.
 


Turen til Uldum blev i øvrigt kombineret med et besøg hos gamle HCI-kolleger, Eva og Lars i Jelling. De er gået på pension efter en lang årrække som forstandere på VandetlEfterskole. Det blev til en super hyggelig fredag med snak og minder, golf, god mad og vin og et ophold på “værelse 301” med eget bad i gæsteafdelingen..

Hjemturen lørdag gik så lige forbi Nørre Snede, hvor en anden gammel efterskolekollega, Poul, bor. Han var på HCI, da jeg i sin tid var i praktik på skolen, som var i gang med sit første år. Her blev kimen lagt til arbejdet i efterskolen. Jeg blev senere kollega med Poul på Horne Ungdomsskole i et år og kom så selv til HCI, hvor jeg arbejdede i 28 år, indtil jeg stoppede i sommeren 2022.

Det blev i sandhed en tur ned af A13 og mindernes allé.Kategori: Foraar 2024

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby