Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Efterår på Møn

21-10-2022
Det er en fast tradition, at vi er på Møn en gang om året, hvis ellers det kan passes ind. Det er jo let i år, når den ene halvdel af husstanden er pensioneret, så ugen før efterårsferien blev brugt på et besøg på den smukke ø.
 


Møns Klint er jo nærmest et must, når man er på de kanter - og denne gang kunne vi så se den i efterårets flotte farver. Og denne gang fik vi lidt ekstra trappemotion, da trappen ved Geocenter Møn ganske vist var åben, men når man kom til bunden, var der vand, så vi ikke kunne komme tørskoet over på stranden. Vi valgte i stedet at køre til fyret syd for klinten og så gå op langs klinten, hvor vi kunne komme op via den sydligste trappe, som i parentes bemærket også er den med flest trin, nemlig ca. 500. Dermed fik vi en ekstra optur, og samtidig fik vi set en smuk del af klinten, som vi ikke har set før.
 


Vi besøgte også Geocenter Møn, som er et museum med fokus på geologien og udviklingen i området ved Møn, hvor der er mulighed for at finde bl.a. vættelys, som er et levn fra forhistoriske blæksprutter. Museet har også en udstilling af den eneste dinosaurus, som er udgravet indenfor rigsfællesskabets grænser, nemlig i Grønland. Skelettet er udstillet i sin helt egen afdeling på museet, hvor man også kan se fotos fra den ekspedition, som foretog udgravningen, ligesom der er lavet en flot animation, der viser, hvordan dinosauren kunne have levet og dø i sin tid.
 


Vandrefalken lever og yngler på Møns Klint, så den er naturligvis også beskrevet på museet, hvor man med særlige VR-briller kan komme i vandrefalkens sted og flyve på duejagt langs de hvide kalkstensklinter.
 


Der var også masser af fugle ved jordbassinerne lidt vest for Stege. Her har vi aldrig været før. Det er bassiner, som man op gennem 60’erne og 70’erne udgravede ved den gamle og nu lukkede sukkerfabrik i Stege. Når lastbiler og traktorer kom med sukkerroer, blev roerne vasket og skyllet, og de store mængder jord fra denne proces blev kørt ud til bassinerne. Det kunne være op mod 1000 tons jord om dagen, når der var rigtig travlt.
 


I dag ligger området med jordbassinerne hen som et fredet naturområde, som er en lille oase for mange fugle, som har vænnet sig til de mange mennesker, som går tur i området. Vi bemærkede et af bassinerne, hvor der var fyldt med troldænder - så mange, at indflyvende flokke havde svært ved at finde et sted at lande i den populære sø.
 

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby