Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Rabøl

06-12-2020
 
Forretning, forening, familie og Farsø Kommune. Det er de fire ben, som Farsøs tidligere borgmester, Erik Rabøl Jørgensens, liv blev levet på.

E. Rabøl Jørgensen døde i 2017, og nu har tidligere kommunaldirektør Henning Olsen skrevet en biografi, som i denne uge udgives af Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn.

“Rabøl” er den korte og meget sigende titel på bogen, som giver et historisk glimt af østjydens liv i Farsø, hvor han etablerede sig som boghandler i 1946. Sidenhen blev virksomheden udbygget med et trykkeri og en ugeavis, Farsø Avis.

Bogen bygger på en række historiske fakta men også på E. Rabøl Jørgensens egne erindringer, som aldrig er udgivet samt bidrag fra sønnen Lars Rabøl, som i dag driver familievirksomheden videre sammen med sine søskende - dog kun trykkeri- og avisdelen, da boghandlen blev solgt fra for nogle år siden.

Foruden de historiske fakta er bogen krydret med små anekdoter, bl.a. om hvordan Rabøl blev “kongelig hofleverandør”, til Kong Frederik, som ofte kom i byen, når han var i jagthytten i Trend med familien. Et par solbriller købt hos Rabøl i Farsø faldt så meget i majestætens smag, at han pr. telefon rekvirerede flere af slagsen, som blev sendt pr. efterkrav. Postkvitteringen opbevarede Rabøl efterfølgende flee år i sin tegnebog.

Den karakteristiske butterfly, som man kan se Rabøl bære på flere fotos har også sin egen historie. Da den unge Rabøl i sin tid begyndte med eget trykkeri, skete det, at hans slips en dag sad fast i valsen. Maskinen blev heldigvis slukket, inden der skete skade på den unge bogtrykker, som efterfølgende skiftede slipset ud med den karakteristiske butterfly.

I det politiske liv var det specielt byggeriet af Farsø Rådhus, som blev Rabøls store svendestykke i de to borgmesterperioder han havde på borgerlisten i Farsø. Dermed fik man samlet den kommunale administration, og et nyt bibliotek, på ét sted mod tidligere tre fordelt rundt om i byen.

Den markante personlighed blev udnævnt til Farsø Kommunes første æresborger, og han fik kort efter sin død i 2017 opkaldt en vej efter sig, idet kommunen omdøbte en lille sidevej til E. Rabøls Vej, som meget passende ligger mellem Rabøls tidligere privatbolig på Østergade og rådhuset.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at arbejde for Rabøl, da jeg i konfirmationsalderen havde et job sammen med en klassekammerat, hvor vi skulle klistre nogle labels på blanketter til sygehuset.

I dag arbejder jeg lidt for sønnen, Lars, som udgiver et sommermagasin med titlen “Vesthimmerland i ord og billeder - regnvejrslæsning, men også til godt vejr”. Her bidrager jeg både med ord og billeder fra det vesthimmerlandske, hvilket er meget sjovt.
 
Bogen "Rabøl" kan købes ved den lokale boghandel i Farsø, eller man kan kontakte mig, så skal jeg formidle kontakten videre til arkivet. Prisen er 100 kr. og en oplagt gaveide til folk med rødder i Farsø og omegn.

Kategori: 2020

Kommentarer

  • #1
  • Jesper Hansen
    08-12-2020 05:25
    Julegaven til min søster - og et ekstra eksemplar til mig selv. Rabøl var en festlig mand og et spændende menneske.


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby