Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Blandt konger, sømænd og flyspottere

15-07-2018
Et par dage af sommerferien er blevet brugt i hovedstadsområdet, hvor kendte såvel som ukendte steder er blevet udforsket.

Roskilde
På vej ind mod København foreslog Hedvig, at vi kunne køre omkring Roskilde og se domkirken, som jo er lidt af et nationalt monument.

Der var ikke langt fra tanke til handling, og snart efter stod vi foran den imponerende kirke midt i Roskilde. Den er ikke mindre imponerende indenfor, hvor konger, dronninger og adelsmænd ligger begravet. De fineste i store sarkofager, som endda er placeret i særlige kapeller, som gennem årene er bygget på den eksisterende kirke - nogle gange med større arkitektonisk held end andre.
 


Kapellet med monumenterne over Christian den 3. og Frederik den 2. gravmæler er måske det mest imponerende i forhold til pragt, medens Det Glücksborgske Kapel med Christian den 9., Frederik den 8. og Christian den 10. gravmæler er det flotteste og mest stemningsfulde i min optik.
 
 

I Sankt Birgittes Kapel finder man et sært plastikmonument, som måske også kunne stå i et legeland. Bag det gemmer sig Hendes Majestæt Dronning Ingrids glassarkofag, som er udført af kunstneren Bjørn Nørgaard, der også var manden bag de kendte gobeliner - mere om dem senere. Sarkofagen kan ses i en modeludgave, men den ægte og lidt anderledes udgave kan offentligheden først få lov at se, den dag Dronningen ikke er her mere. Sarkofagen er udført og bestemt for såvel Margrethe og Henrik, men som bekendt ønskede han ikke at blive begravet sammen med sin hustru. Hans aske er dels spredt i de danske farvande og dels i haven ved Fredensborg Slot.
 


Dragør
Fra Roskilde gik det videre til Tårnby på Amager, hvor vi havde lejet os ind hos et privat hjem, som havde indrettet værelser til udlejning i kælderen. Efter at have pakket ud kørte vi en tur til Dragør - et sted vi aldrig har besøgt.

Den idylliske landsby på sydsiden af Amager er næsten som at besøge Skagen - smukke gule huse med sorte sokler, stokroser og røde teglsten, smalle gader og gyder og overalt med et skær af det maritime, som er en del af byens DNA.
 
På havnen knejser det gamle lodstårn stolt og højt. Det er ikke længere i brug, men vidner om byens vigtige placering ved Øresund. I øvrigt kan man på flere huse se karakteristiske små tårne på tagene, “kiggenborge”, hvorfra skibsrederne i gamle dage kunne skue ud over sundet og se, om der var skibe, og dermed penge, på vej ind i havnen. I dag sidder husenes ejere og drikker en kop kaffe i disse tårne, som også er yndede at bruge nytårsaften, hvor man har et godt udkig til alt fyrværkeriet.
 
 
Der er en hyggelig stemning på kajkanten, hvor man kan sidde og nyde sin mad og betragte de mange flotte både i havnen.

Hjemturen gik forbi den legendariske Flyvergrill, hvor flyspottere mødes for at se på de mange fly, som letter og lander i Københavns Lufthavn.

Og således sluttede vores første dag på Københavner-odysseen. I morgen skal vi på by- og havnetur.


Kategori: 2018

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby