Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Tour de Vesthimmerland - Aggersund

10-05-2023
 
Borg, bro, bunkers og bilvrag

Nemo og jeg markerede et lille jubilæum, da vi forleden gik i Aggersund - nummer 20 af byer, som vi gennemtraver i Vesthimmerland i foråret. Denne gang var vi geografisk ude af Vesthimmerland, da Aggersund ligger på den anden side af Limfjorden - i Han Herred. Men den lille enklave nordenfjords har traditionelt hørt til Vesthimmerland, senest i Løgstør Kommune og nu i Vesthimmerlands Kommune.

Travemæssigt er byen en lille udfordring med få men meget lange gader - nogle uden fortov, som f.eks. Aggersborgvej, som fører ud til kirken og ringborgen vest for byen.
 



Vi startede vores tur lige nord for broen, hvor der er en parkeringsplads med en fin udsigt over fjorden til Løgstør. Herfra begav vi os via Fjerritslevvej hen til det centrale kryds i Aggersund, som leder trafikken videre mod nord til Fjerritslev og ud af sidegader mod øst og vest til Aggersund. Byen ligger på begge sider af den meget trafikerede vej omkring broen. Lokalt hedder de to bydele Over Aggersund og Neder Aggersund.

Vi tog turen ud af Ullerupvej - helt ud til byens idrætsanlæg, hvor der er boldbaner, legeplads og aktivitetsområde. Legepladsen, Aggersund Multiborg, er opbygget som en kopi af Aggersborg komplet med stolpehus og veje, som krydser ind fra hver sit verdenshjørne og mødes midt på pladsen, hvor der er legeredskaber og multibane.
 

Klubhuset er et kapitel for sig, og er da også meget mere end det. Det er et meget stort hus, som foruden omklædningsrum også rummer et cafeteria og en stor festsal med scene, hvor aktørerne i Aggersund Revyen udfolder deres talenter. Klub- og aktivitetshuset er samlingsstedet i byen og her sker mange forskellige ting året rundt.

På vejen tilbage slår vi et smut ud af den lange Aggersborgvej for lige at få et billede af byens gamle frysehus, som vist ikke har nogen funktion længere. Længere hen ad gaden ligger en privatbolig, der er udformet som et helt lille slot. Jeg har engang læst om en mand, som boede i huset, men de nærmere detaljer kan jeg ikke huske. Måske er der bloglæsere, som kan gøre mig klogere.
 


Udenfor Aggersund ligger ringborgen Aggersborg og Aggersborg Kirke - de to ting er naturligt knyttet sammen. Den nuværende kirke kom efter ringborgen, som blev bygget i årene omkring 970 e. kr. af Harald Blåtand. Det er den største af de kendte danske ringborge, som man har flere teorier om anvendelsen af. Forsvarsværker eller udskibningssteder for vikingetogter? Fakta er, at ringborgene kun var i funktion i en kort periode. Senere blev der kongsgård på Aggersborg, og Aggersborggård ligger fortsat for bunden af ringborgen ned mod fjorden.
 

Tilbage i Aggersund går vi først en tur i Neder Aggersund, hvor en lokal skrothandler har gjort byen mere eller mindre berygtet. Bilerne hobede sig op flere steder i byen, og der blev gjort flere forsøg på at få styr på rodet. Nu er der faldet dom, som påbyder skrothandleren at rydde op, og umiddelbart ser det ikke så slemt ud med udslidte biler i Aggersund. De står ikke rundt om i byen, men på ejerens værksted er de dog stuvet godt sammen inde på pladsen - men som skrevet, skæmmer det ikke øjnene så meget, som det vist har gjort.
 
 
 


Vi tager en lille smut hen over broen, hvorfra vi kan se fiskere i aktion. Det er et godt sted at fange sild og hornfisk, og vi kan se såvel lystfiskere som sæler i gang med fiskeriet - lige nedenfor os, kaster en sæl sig op over vandoverfladen og vi kan se, at den har fået fangst.
 


På begge sider af broen ligger gamle tyske Regelbau-bunkers fra besættelsens tid. Broen blev bygget som et beskæftigelsesprojekt og stod færdig i 1942. Dermed blev den et vigtigt trafikknudepunkt, som besættelsesmagten naturligt nok havde interesse i at beskytte. Man kan komme ned i nogle af bunkerne. På sydsiden er en i privat eje, og ejeren har fundet fornøjelse i at udsmykke den som en gammel middelalderborg med tårne og vippebro.
 


Der er en lille havn her på sydsiden og lidt længere mod vest ligger en havn ved kalkværket. Ved nedkørslen til den står en mindesten over den konservative politikerJohn Christmas Møller, som under besættelsen blev den danske stemme i London. Før han kom til den engelske hovedstad, måtte han flygte fra Danmark til Sverige. Det foregik den 30. april 1942 med galeasen Argo, som sejlede kridt til Sverige. Nede i lastrummet var der bygget et rum, hvor Christmas Møller, hans kone og søn kunne skjule sig, til de var i sikkerhed. Den 14. maj holdt han sin første radiotale fra London.
 


Og her sluttede vores tur til Aggersund - vi sluttede trods alt på Vesthimmerlands-siden. Nu mangler vi kun 3 af de store byer, Aars, Løgstør og Farsø, før vi har fuldført projektet.
 


Næste tur bliver til Løgstør, men der går nok en uges tid, før vi får tid til det.
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper: #Aalestrup, #Gedsted, #Ullits, #Strandby, #Vester Hornum, #Hornum, #Overlade, #Ranum, #Blære, #Vegger, #Haubro, #Fjelsø, #Simested , #Fandrup, #Hvalpsund, #Østrup, #Vognsild, #Vindblæs og #Vilsted.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby