|
|
|
Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
-0- Tour de Vesthimmerland - Vindblæs01-05-2023
Kloge koner, fredshus og gammel mølle
Mandagens tur på Tour de Vesthimmerland for herre og hund, etape nummer 18, gik til den gamle stationsby Vindblæs, som i 2022 havde 218 indbyggere. Byen ligger 8 kilometer sydøst for Løgstør tæt på landevejen mellem Aggersund og Hobro.
Det oprindelige Vindblæs ligger vest for stationsbyen, hvor også Vindblæs Kirke ligger. I samme område ligger Toppedalskolen, som er en slags centralskole for Vilsted, Vindblæs og Salling.
Vi parkerede ved siden af den gamle station, hvor der er en lille legeplads og et madpakkehus. Stationen ligger op ad Himmerlandsstien, som løber på den gamle banestrækning fra Løgstør til Løgstrup lidt uden for Viborg. Som de fleste andre gamle stationer er den i dag i brug som beboelse, men den står der stadig med de originale tilbygninger, og lur mig, om ikke det også er et gammel bomhus, der ligger lidt længere henne, hvor stien krydser hovedgaden i Vindblæs.
Et par infotavler fortæller om byens historie, og her kan man bl.a. se et kort, der viser hvor mange forretninger og virksomheder, der tidligere var i byen, hvor der i dag vist kun er Ostemanden fra Vindblæs tilbage. Han holder til lige overfor stationen og lige ved siden af et grønt område, hvor der tidligere lå en kro, som var kendt for sine baller. Kroen brændte i 2002 og blev efterfølgende revet ned.
Hovedgaden, Vildstedvej, er den helt centrale vej i byen, hvor der kun er et par små sideveje til den ellers langstrakte by, som går fra øst mod vest. Vi tog først turen østud, hvor der i udkanten af byen ligger en DLG-afdeling. Vi vendte ved byskiltet og kom tilbage til den centrale del, hvor byens busholdeplads ligger lige der, hvor Vindblæs Boldklub i sin tid havde klubhus - vistnok i det gamle forsamlingshus. Fra klubhuset skulle man over vejen for at komme til fodboldbanerne, som lokalt gik under navnet Kalhur Park, medens de lokale boldhelte stadig benævnes “Kalvene”. Hvor de navne kommer fra ved jeg ikke, men holdet er i år rykket op i serie 3, hvor de i den forløbne weekend spillede 2-2 mod Farsø-Ullits IK. Det skete på klubbens nye anlæg og det nye Kalhur Park ved skolen vest for byen.
Den gamle fodboldbane ligger der stadig, men er ikke i brug. Og så er den ellers omgivet af solceller til alle sider.
Ved busstoppestedet fandt vi også noget så sjældent som en rød postkasse - den model, som den hedengangne socialist Louis Pio udviklede sidst i 1800-tallet - med et system, hvor man let kunne tømme postkassen ud af bunden. Den gode Pio var med til at grundlægge Socialdemokratiet, men var også en torn i øjet på regeringen og politiet, som til sidst endte med af få ham sendt til USA - det var bedre end at gøre ham til martyr hjemme i Danmark, vurderede man vist. Vi fandt det passende at sende den tids "Røde" en tanke her på den 1. maj...
På den anden side af vejen lidt længere fremme ligger den gamle baptistkirke. Baptistkirken i Vindblæs blev opført i 1899 og solgt til borgerforeningen for 50.000 kroner omkring 2002-2003, da menigheden i Vindblæs blev lagt sammen med menigheden i Nibe. Efterfølgende har borgerforeningen videresolgt kirken til en privat ejer, der har ombygget kirken til privatbolig. Vi travede vest ud af byen, hvor vi kom til byens eneste villakvarter, som ser ud til at have rod i 70-80’erne. Herfra fører en sti ud forbi Fredens Hus og op gennem en skov til Vindblæs Mølle, som ligger tæt på kirken.
Fredens Hus har sin helt egen historie. Her boede huleboeren Kristen Nielsen, også kaldet Hornum. Han var en særling, som byens børn yndede at drille. Men han byggede Fredens Hus og formåede at få højskolefolk og andre til at komme og tale i Vindblæs. Og så udviklede Kristen Nielsen efter sigende gaggede gangarter ca 100 år før Monthy Python og John Cleese lavede deres herlige sketch. Fra Fredens Hus fører en sti op gennem en skov og ned gennem en gammel grusgrav, inden man ender ude ved Vindblæs Mølle.
Vindblæs Mølle blev opført i 1873 og var i drift indtil 1961. Sidst i 1960'erne stod kun en ruin tilbage, men lokale ildsjæle fik møllen restaureret i starten af 1970'erne, og den står i dag flot med møllevinger og træspån på siderne. Fra møllen er der en flot udsigt over det vesthimmerlandske landskab.
Kirken er en typisk romansk kirke fra 11-1200 tallet. På kirkegården finder man en mindesten over de kloge koner fra Vindblæs. De kloge koner var kendt viden om i Himmerland. Det startede omkring begyndelsen af 1800-tallet, hvor enken Maren Haaning begyndte at få besøg af folk, som hun hjalp med forskellige lidelser via opskrifter, hvor hun udskrev recepter, der kunne kurere folk. Senere overtog en datter gesjæften, og den tredje og sidste i dynastiet var en niece til denne. Alle de kloge koner hed i øvrigt Maren Haaning, og de slap gentagne gange ud af beskyldninger om kvaksalveri.
Fra kirkegården er der udsigt mod sydøst til Toppedalskolen, som er den eneste landsbyskole, der lige netop har klaret sig fri af kommunens sparekatalog. Det skyldes måske, at byrådet satte et byggeri til mere end 30 millioner kroner i gang igen kort før jul, efter at det var gået i stå, da det oprindelige byggefirma gik konkurs kort efter, at man var startet på projektet. Samtidig ligger skolen dog også over de minimumskrav i forhold til elevtal, som man har stillet fra politisk hold. Det skyldes formentlig, at den dækker et stort opland.
Turen ud til møllen betød, at dagens etape kom op på godt 4 kilometer, og så valgte vi at udskyde Vilsted til en anden dag for i stedet at tage ud til søen og kigge på havørnene, som sidder ved reden og vogter deres unger.
Men næste gang, vi skal af sted, gælder det en tur i Vilsted by, hvor vi håber at få et gensyn med den smukke isfugl, som holder til ved åen.
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper: #Aalestrup, #Gedsted, #Ullits, #Strandby, #Vester Hornum, #Hornum, #Overlade, # Ranum, # Blære, # Vegger, # Haubro, # Fjelsø, # Simested , # Fandrup, # Hvalpsund, # Østrup og #Vognsild.
|
|
|
|
|
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til dette indlæg