Landsbyen ved Korren
Da vi mandag var ude at gå i Østrup, fortsatte vi til Vognsild, som så blev 17. etape på vores Tour de Vesthimmerland for herre og hund.
I 2022 var der registreret 240 indbyggere i Vognsild, som ikke er en stationsby, men derimod en gammel landsby, som er vokset op med gårde omkring en sø, der nok nærmest har fungeret som et gadekær. Udflytningen af gårde kom forholdsvis sent til Vognsild, hvor gårdene først for alvor begyndte at flytte ud efter 1840’erne - fortrinsvis mod nord. Der er 6 kilometer til Farsø mod vest og 4 kilometer til Østrup mod øst. Midt mellem Vognsild og Østrup ligger Vestrup med centralskole for de to byer.
Udgangspunktet for traveturen i Vognsild blev kirken højt oppe på bakken i den nordlige del af byen. Herfra er der en fin udsigt specielt mod syd. Ordensreglerne for kirkegården forbyder hunde, så vi gik udenom og ned af Morumvej, hvor vi kom forbi det gamle forsamlingshus. Her mindes jeg nogle ungdomsgilder, som min storesøster, der er tre år ældre end mig, var med til. Jeg var vist derude med mine forældre, måske for at bringe eller afhente. I dag er der privat beboelse på stedet. Længere nede af vejen ligger en bygning, som tidligere rummede en filial af Sparekassen i Farsø - senere kom der et landmålerfirma på adressen, og i dag ser det ud til, at bygningen bruges til beboelse.
Via Smedevej kom vi til byens “Naturrum”, som er en hyggelig lille plads med madpakkehus, legeplads og grønt område ved søen. En infotavle fortæller, at søen i daglig tale kaldes “Korren”, og at den har en vigtig del i byens historie. Den har fungeret som branddam, vandingssted og tumleplads for byens børn sommer og vinter. Omkring 1950 blev vandstanden reguleret til det nuværende niveau. Mit bysbarn Johannes (V. Jensen) har skrevet om Korren i Himmerlandshistorien “Vejviseren”: “Ved Vognsild lå der et gadekær med livligt grønne bredder, hvor gæs stod på græs. Her var en pige blevet dræbt af lynet, da hun i et tordenvejr ville hente gæssene hjem. Hun fik en tanke idet vi passerede forbi.”
Området ved Korren blev i sin tid skænket til byen af Elly og Sigurd Hansen. Sigurd var byens store historiefortæller og fik på et tidspunkt en Carnegie-medalje for at have reddet Røgter-Trine fra druknedøden i Korren.
Det er den tidligere borgmester i Aars Kommune, Per Nørgaard, som har skrevet teksten til infotavlen - han boede og drev landbrug kun et stenkast fra søen.
Fra det smukke lille anlæg gik vi ud på den ret befærdede Svoldrupvej, indtil vi nåede Søvej, som leder bagom søen og tilbage til Morumvej. En sidevej til Morumvej hedder Høvejen og her ligger de nyeste parcelhuse, som formentlig er fra 1970’erne og frem til i dag. Der er yderligere to sideveje til Høvejen, nemlig Bakkedraget og Langagervej, hvor de nyeste huse er bygget.
Vi slutter lige overfor kirken, hvor der ligger et gammelt transformatortårn, som er indrettet til udsigtstårn - det ser dog ikke ud til at blive holdt ved lige, da jeg måtte træde over gamle grene og andet på vej op af trappen for at nyde udsigten over det regnfulde landskab denne aprilmandag.
Bag transformatortårnet ligger Vognsild Idræts- og Boldklubs anlæg med klubhus og fodboldbaner. Jeg tror mest banerne bruges af byens legendariske kroketspillere, som har hjemført flere landsmesterskaber i det ædle spil til landsbyen. Ellers bruges klubhuset også til møder og fester.
Byens hjemmesider rummer forskellig info, og ifølge den er der fortsat gang i håndbold og fodbold i VØ91. Der er desuden også en volleyballafdeling i Vognsild Idræts- og Boldklub, som naturligvis bruger minihallen i Vestrup til den aktivitet.
Vi sluttede turen på kirkens parkeringsplads og tog vejen bagom, Overvejen, mod Farsø. Herfra er der en fin udsigt mod Farsø i vest, vindmøllerne i Svoldrup Kær og mod det store naturgasanlæg på Holmevej i nord.
Næste etape af vores tur kommer nok til at foregå på samme måde med en dobbelttur til Vindblæs og Vilsted.
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper:
#Aalestrup,
#Gedsted,
#Ullits,
#Strandby,
#Vester Hornum,
#Hornum,
#Overlade, #
Ranum, #
Blære, #
Vegger, #
Haubro, #
Fjelsø, #
Simested , #
Fandrup, #
Hvalpsund og #
Østrup.
Kommentarer
- #1
Poul Erik Krisrensen 27-04-2023 17:39 Hej Per
1Det er nogle gode og flotte fortællinger, som du leverer.
Jeg kan fortælle dig, at jeg er født i forsamlingshuset, som mine forældre var bestyrere af i slut 40erne og start 50érne.