Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Tour de Vesthimmerland - Østrup

24-04-2023
 

Boksning og handel

Det sommerlige vejr havde for en stund forladt os, da herre og hund mandag formiddag satte kursen østover - målet for etape nummer 16 i Tour de Vesthimmerland var Østrup. En tidligere stationsby små 10 kilometer vest for Farsø og med et indbyggertal i 2022 på 249.

Østrup er en klassisk stationsby, som opstod omkring jernbanen fra Viborg til Løgstør, som blev indviet i 1893. Omkring stationen voksede byen op med boliger, forretninger, mejeri, kro og en række håndværksvirksomheder. I dag er der ikke nogen forretninger tilbage i byen, men til gengæld er der stadig en håndfuld virksomheder indenfor biler, VVS, stål, tømrervirksomhed og transport.

Der har været skole i byen, men midt i 60’erne blev den flyttet ud til Vestrup, som er en centralskole midt mellem byerne Vognsild og Østrup. Skolen er i dag i det sparekatalog, som politikerne i Vesthimmerlands Kommune skal tage stilling til inden sommerferien. Der er heller ikke nogen kirke i Østrup, som hører under Vognsild Kirke.

Udgangspunktet for dagens tur var “Naturrummet” på banearealet ved den gamle station, som i dag er privat beboelse. På området er der madpakkehus, legeplads, blomsterbede og shelters, der er indrettet i noget, der har form som gamle togvogne, komplet med et gammelt lokomotiv foran. Flot og funktionelt til både overnatning, læ og leg.
 


Vi gik lidt langs den gamle jernbane, som i dag er udlagt til cykel-, vandre- og ridesti - Himmerlandsstien, der kan følges fra Løgstrup i syd til Løgstør i nord. Overfor stationen ligger det gamle mejeri, “Valkyrien”, og på samme strøg lå også Østrup Kro, som i dag er revet ned. Da jeg i slutfirserne arbejdede som lokaljournalist husker jeg, at der var nogle som forsøge at genoplive det gamle balsted med musikarrangementer - men det holdt vist ikke længe og bygningen var også mere end kondemneringsmoden…
 


På hovedgaden slog vi først et smut mod øst, hvor vi fra byskiltet kunne se ud til den ejendom, hvor min hustrus fødehjem lå. Det er i dag revet ned og erstattet af et nyt hus.

Tilbage på hovedgaden kom vi til det centrale vejkryds i byen, hvor Nørregade og Østergade mødes. Her lå tidligere en købmandsforretning - i øvrigt bokseren Gert Bo Jakobsens barndomshjem - han blev som professionel både Europa- og Verdensmester.
 


En anden person, har også gjort Østrup kendt - dog for noget knap så positivt. Handelsmanden Jens “Låsby” Svendsen kom fra Østrup, og han satte et ikke særlig kønt præg på byen, da han opkøbte og udlejede boliger i Østrup. Han overtog bl.a. også den gamle brugs, hvor man kunne købe fra den blandede landhandel, som Svendsen drev - tæpper og træsko var vist blandt de populære varer. Som så mange andre af hans huse, blev brugsen ikke holdt ved lige, og den er i dag fjernet fra jordens overflade.

Vi tog en afstikker til omfartsvejen, som fører fra Farsø til St- Binderup og hovedvej A13. På den anden side af vejen ligger det gamle plejehjem Grønhøj, der senest har været beboet af uledsagede flygtningebørn. Jeg tror ikke stedet har den funktion længere, så måske skal det igen bruges til vandrehjem, som det var den oprindelige plan med det.
 


Tilbage i byen slog vi vejen forbi sportspladsen, hvor Østrup IF har klubhus lige ved siden af medborgerhuset, som er indrettet i lokaler, der tidligere var hjemsted for KT-klubben - en klub for radioamatører, som man ofte så i gadebilledet, når de kørte rundt i deres biler med kæmpemæssige antenner. Mon ikke den moderne teknologi har udkonkurreret den form for radiokommunikation. Foruden fodboldbaner er her legeplads, petanquebane og multibane.
 


Østrup IF har siden 1991 været i samarbejde med naboklubben i Vognsild under navnet VØ91, som har tilbudt håndbold og fodbold. Hvor meget aktivitet der er indenfor disse idrætsgrene, er jeg meget i tvivl om, der dukker ikke hold op, når man søger på forbundenes sider. Til gengæld er der gang i Østrup Gymnastikforening, som har gang i sine aktiviteter i Vestrup Minihal ved skolen, hvor jeg også har en fornemmelse af, at idrætsforeningen tilbyder badminton.

Vi går igennem Nygade, som er Østrups “nybyggerkvarter” med parcelhuse fra 1970’erne og frem til i dag. Vi ender igen på hovedgaden, hvorfra vi returnerer til Naturrummet, hvor det er tid til at nyde den medbragte mad - i dag “smørselv” med hønsesalat, som herrer og hund deler broderligt.
 


Hjemvejen gik over Vognsild, hvor vi fortsatte vores gåtur for at få de daglige 7 kilometer i fødder og poter. Mere om det i næste blog.
 
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper: #Aalestrup, #Gedsted, #Ullits, #Strandby, #Vester Hornum, #Hornum, #Overlade, #Ranum, #Blære, #Vegger, #Haubro, #Fjelsø, #Simested , #Fandrup og #Hvalpsund.

Kommentarer

 • #1
 • Karen Schiøtt Mølgaard
  24-04-2023 16:41
  Et rigtig dejligt indlæg om min fødeby.. der var så mange forretninger i min barndom.. dejligt sted at vokse op 🤩😍


 • #2
 • Karen Margrethe
  24-04-2023 19:13
  Fantastisk dokumentation af vores små unikke landsbyer


 • #3
 • Lassen Stefansen
  24-04-2023 21:29
  I mine teenagedage var Østrup kro et hot sted hvor datidens store pigtrådsstjerner lagde vejen forbi. Her oplevede jeg bl.a. The Defenders ( mine favoritter) med Ken Gudmann på trommer, Peter Belli og Les Rivals, Rock Nalle og Big Sound, det var dage….

  Der var mødested ved biografen i Farsø, hvor Ankers taxa formedelst 1 kr eller 2 (jeg husker det ikke præcist) startede mod Østrup og hentede igen


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby