Knytnæven mod syd…Efter en regnfuld torsdag, måtte vi bare ud, så i dag blev dusinet fuldt, da herre og hund nåede den 12. by i vores rundtur til vesthimmerlandske bysamfund. Denne gang gik turen til den sydligst beliggende by i Vesthimmerlands Kommune, Fjelsø. Man skal ikke mange kilometer syd ud af byen, før man er i Viborg Kommune.
Fjelsø er en landsby med 202 indbyggere (2022). Dermed ligger byen lige over grænsen for, hvad Danmarks Statistik kalder en by. På statistikbanken kan man følge indbyggertallets udvikling gennem årene, men falder tallet til under 200 registreres det med et 0.
Byskiltenes farve derimod ikke noget med indbyggertallet at gøre - det er politiet, som bestemmer, om et byområde er af en sådan karakter, at der skal et hvidt skilt til, som betyder en hastighedsbegrænsning på 50 km/t. Byskiltene i Fjelsø er i øvrigt hvide.
Fjelsø domineres af en sø midt i byen, hvor der er bro og madpakkehytte med en lille terrasse ud over søen. Byen har karakter af en landsby med den lange snoede hovedgade, hvor der kun er fortov på en lille strækning midt i byen. Man ser også flere gårde i byen, som formentlig har været en del af byen, før mange gårde flyttede ud. Man fornemmer også enkelte huse, som tidligere har rummet forretninger, men dem er der ikke nogen tilbage af i dag. Midt i byen ligger også det gamle frysehus, som dog efterhånden ser lidt forsømt ud.
Tradtionen tro parkerede vi ved byens kirke, hvor der også er parkeringsplads for Fjelsø Friskole, som er en af de ældre i Vesthimmerland - den er oprettet i 1981. Skolen har egen bus, som ifølge skolens hjemmeside afhenter den børn i Gedsted, Vesterbølle, Aalestrup, Bygum, Strandby og Hvalpsund. Foruden skole, som har omkring 60 elever, er der også pasningsordning i den nærliggende “Mariehønen”.
Vi startede med at kigge lidt på kirken og kirkegården, og det første, der faldt i øjnene, var den tilmurede dør mod nord - det lignede lidt et ansigt med næse og øjne, som vi så det - bedøm selv på billedet.
Fra kirken gik vi forbi byens Kultur- og forsamlingshus, hvor jeg vist har været en gang for længe siden, da jeg skulle tage billeder til et bryllup for en gammel skolekammerat. Ud af en sidevej ligger det gamle mejeri, som i dag rummer en tegnestue - i øvrigt den tegnestue, som har stået for en smart detalje ved sognehuset i Ullits. Klik evt. på linket til Ullits nederst i denne blog for at læse om det.
Vi gik mod byens sydlige ende og kom forbi FDF-huset, inden vi gik tilbage og tog en tur rundt om søen, hvor der i øvrigt stadig står et af de karakteristiske røde transformatortårne, som efterhånden er ved at være forsvundet fra landskabet.
Overfor kirkens parkeringsplads ligger Fjelsø Stadion, som er hjemsted for FFF - Fjelsø Fodbold Forening - en oplagt klub for 3F at sponsere. Klubben samarbejder med nabobyen Gedsted og har i foråret et hold med i serie 5 samt enkelte hold i ungdomsrækkerne.
Seniorholdet spiller her i foråret hjemmekampene i Gedsted, hvilket vist er meget godt, for efter banen i Fjelsø at dømme, er det vist kun muldvarpene, som mødes for at øve skudtræning i øjeblikket…
Fra stadion var der ikke langt til vores udgangspunkt, hvor der vanen tro blev drukket kaffe og delt klapsammenmadder på bagklappen af bilen.
Det var ikke voldsomt mange kilometer, der kom på tælleren i dag - 3 stk., så nu må vi se, om vi kan presse mere ud af Simested i næste uge.
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper:
#Aalestrup,
#Gedsted,
#Ullits,
#Strandby,
#Vester Hornum,
#Hornum,
#Overlade, #
Ranum, #
Blære, #
Vegger og #
Haubro.
Kommentarer
- #1
Jens Martin Villumsen 15-04-2023 15:58 Prisværdigt initiativ! Og nu kom turen til min fødeby. Godt beskrevet. Skal man lidt uden for byskiltet, kan en tur til Klovenhøj eller en tur ad Ettrupvej til Simested Å anbefales.
1