Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Tour de Vesthimmerland - Overlade

01-03-2023
 
Ingen ugler i mosen.

Årets første forårsdag blev brugt på syvende etape af Tour de Vesthimmerland for hund og herre. I dag drog Nemo og jeg til Overlade, en by med små 450 indbyggere 12 kilometer nord for Farsø, som jo er vores udgangspunkt for alle ture.

Vi parkerede midt i byen - lige mellem Brugsen og kirken. Kirken er indviet i 1916 og har således kunnet fejre 100 års jubilæum for ikke så mange år siden. Arkitekterne C. M Smidt og Th. Beenfeldt har ladet sig inspirere af områdets mange middelalderkirker og skabt en kirke bygget af stor blokke lavet af sand fra den nærliggende Limfjord. Kirken står ukalket, og indenfor er inventaret noget ældre end kirkebygningen, da det i et vist omfang stammer fra kirkerummet i nordfløjen på Vitskøl, som tidligere var områdets sognekirke i Bjørnsholm Sogn.
 
 
Ved siden af kirken ligger en smuk gammel præstegård og på den anden side et gammelt missionshus, som i dag er hjemsted for den lokale motor klub, som vist er er en klub for motorcykelentusiaster.
 
 
En nærliggende bygning skilter med "Nostalgimuseum", og det er jo noget, der kan vække min interesse. Et nærmere kig afslørede dog, at det vist er flere år siden, der var aktivitet på stedet.
 

Hovedgaden i Overlade strækker sig nord-syd. Vi gik først mod den sydlige del, hvor der i udkanten ligger en VVS-forretning - ved siden af er der en gammel møbelforretning, som i dag rummer et spilmuseum, Play Right, hvor en far og søn har samlet og bevaret spilkonsoller, spillemaskiner og spil fra de seneste 40 år. Der har i 2022 været foretaget teståbninger på museet, hvor der er opstillet mere end 100 arcademaskiner, og planen er, ifølge museets hjemmeside, at der skal åbnes officielt i sommeren 2023.
 
Ude af en lille sidevej fandt jeg de lokale FDF'eres hus - de er stadig aktive, kunne jeg se på aktivitetsprogrammerne på døren. Det overraskede mig, at der er sådan en forening i byen, men det er da glædeligt.
 


På vestsiden af hovedgaden ligger flere villaveje med typiske villabyggerier fra 1970’erne og frem. Pæne kvarterer, som står lidt i modsætning til dele af den gamle del af byen, hvor jeg, uden at fornærme nogen, ser en del huse, som trænger til en grundig renovering - eller en bulldozer. Der er dog også flere flotte gamle villaer i byen, hvor Brugsen er den eneste butik, som er tilbage. Til gengæld er der et par aktive virksomheder i den nordlige ende af byen.
 


Vi bevægede os mod nord og kom til Overlade Stadion, som var vores hjemmebane, da jeg i seminarietiden spillede en enkelt sæson i IK Vest, som er en sammenslutning mellem Overlade og Ranum. Klubben tilbyder også håndbold, og ifølge et skilt på stadion bl.a. også gymnastik, basketball og volleyball. I sin tid spillede vi kampe i Overlade, medens vi trænede i Ranum.
 


Ikke så langt fra stadion ligger skolen, som siden 2016 har været friskole. En skole, som de lokale borgere oprettede, da Vesthimmerlands Kommune senest lukkede skoler - dengang var det Strandby, Blære og Overlade, som stod for skud, og nu er der 5 nye på blokken. Det kan måske give flere elever i Overlade, hvor man for nylig markerede, at der nu er mere end 100 børn i skolen, når man medregner vuggestue og børnehave.
 


Lidt vest for byen ligger et lille rekreativt område - Katmosen, hvor der er anlægt en sti rundt om en sø. Denne forårsdag var der nu flere svaner end der var katte i mosen - og der var slet ingen ugler.
 


Med afstikkere til moser, stadion og villaveje kom vi denne dag op på godt 8 kilometer. Og nu da der er kommet kaffe og madpakker med som en fast del af turen, er Nemo ikke til at styre, før han har fået sin del af “kagen”. Det er ham vel undt, og han gør det nu godt sine 13 og et halvt år taget i betragtning.

Nu pønser vi på, om næste etape skal gå til min gamle seminarieby Ranum.
 
I foråret 2023 gennemtraver jeg vesthimmerlandske byer på kryds og tværs sammen med min Springer Spaniel Nemo. Vi ser byerne fra nye sider og skriver, mest mig ikke så meget Nemo, om vores oplevelser og krydrer med små anekdoter, hvis jeg har nogle oplevelser fra den pågældende by. Tidligere etaper: #Aalestrup, #Gedsted, #Ullits, #Strandby, #Vester Hornum og #Hornum.

Kommentarer

 • #1
 • Thorkild Dalsgaard
  01-03-2023 21:27
  Tak for en flot Overlade tour.
  Se mange flere fotos og anekdoter for Overlade og Hyllebjerg i Facebook gruppen
  💜 Overlade - Trend - Borregaard - Munksjørup i billeder
  https://www.facebook.com/groups/Overlade.Trend.Borregaard.Munksjoerup.i.billeder
  Hvornår kommer Touren til Hyllebjerg med de skønne bakker, skove og enge?


 • #2
 • Per Lyngby
  03-03-2023 11:31
  Hej Thorkild
  Tak for dine kommentarer. Hyllebjerg og omegn kommer måske ved en senere lejlighed - her i foråret gælder det byer fra ca 200 indbyggere og opefter.

  VH
  Per


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby