Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Nyord og mønske gravhøje

22-10-2022
 
Nord for Møn finder man den lille ø Nyord, som i dag er landfast med Møn via en dæmning.

Det lille bysamfund har gennem årene især ernæret sig ved fiskeri og lodseri, men i dag der vist kun et par fritidsfiskere og så er det i stedet turister, som er grundlaget for forretningslivet på øen, hvor der er flere restauranter og gallerier.

Nyord by er ikke udskiftet, så husene ligger klumpet sammen ovenfor havnen. At det i dag er attraktivt at have hus på øen kan man se på de mange velholdte huse - flere var ved at få lagt nyt stråtag, da vi var forbi. Efter sigende skulle der ikke være mange huse, som sælges under 3 mio. kr. Mange af dem er sikkert sommerhuse, men der skulle bo et halv hundrede mennesker fast på Nyord.
 


Byen har et lille museum, og det er lille. Det er nemlig det lille lodshus vest for byen, og det er vel næppe mere end 6-8 kvadratmeter stort. Her fortælles om lodsernes arbejde, som var en vigtig indtægtskilde tidligere. Besøger man kirkegården, som er placeret 1 kilometer nordøst for selve byen, kan man også se på gravstenene, at der har været en del, som har været beskæftiget som lodser.
 


Ovre på Møn tog vi et kig på Grønsalen eller Grønjægers Høj, som er en langdysse fra bondestenalderen ca. 3.500 f. Kr. Gravhøjen er 102 m lang, 13 m bred og 2 m høj og den ligger smukt ved Fanefjord Kirke med et flot kig ud over Fanefjord.
 


I det hele taget er der mange flotte og velbevarede gravhøje på Møn, og de er bestemt et besøg værd. Ikke blot for deres historiske værdi, men også fordi de mange gange ligger højt i landskabet med flotte udsigter over Møn.

Næste Møn-blog kommer lidt nærmere nutiden.

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby