Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

To dage på Spejdernes Lejr

29-07-2022
Vi var på Sjælland tirsdag og onsdag, hvor målet et besøg på Spejdernes Lejr 2022, som finder sted i det store rekreative område Hedeland syd for Hedehusene.
 


Med 32.000 deltagere er lejren på størrelse med en mellemstor dansk provinsby som f.eks. Holstebro. Den store lejr er opdelt i underlejre, hvor spejderne bor i Roskilde, Greve og Høje Taastrup, som også er de tre kommuner, der lægger arealer og faciliteter til lejren. Lejren er for de uniformerede danske spejderkorps, samt for udenlandske gæster fra ikke mindre end 53 forskellige lande.
 


Spejderne fra Vesthimmerland bor på et samlet område i underlejr Roskilde. Hver gruppe har etableret sin egen plads med telte til overnatning, køkkentelt, spiseplads, bålsted og naturligvis - den obligatoriske fedtfælde. Den var dog noget besværlig at få gravet, da jorden i Hedeland, som er en gammel grusgrav, er ualmindelig hård og stenet.

Det er en fornøjelse at besøge sådan en stor lejr, som er godt organiseret og fylde med beboere, hvor fællesskabet og lysten til at være mere end sig selv er fremherskende. Opholdet på lejrens centrale plads stod i skarp kontrast til min oplevelse på Nibe Festivals centrale plads. På Spejdernes Lejr skulle man være mere end almindelig god detektiv, hvis man ville finde et stykke affald udenfor skraldespandene, medens de tilsvarende på Nibe nærmest stod gabende tomme, medens plastikkrus, cigaretskod og meget andet flød overalt på pladsen…Og lur mig, om en uge, når spejderlejren er slut på søndag, går der mindre end en uge, før man kun kan se de nedtrampede stier som et tegn på, at lejren har været der. På den nærliggende festivalplads i Roskilde bruger man 3 måneder på at rydde op!
 


Jeg ved godt, at det er to forskellige aktiviteter, men alligevel….

Vi besøgte de blå spejdere fra Farsø, som hyggede sig i deres lejr og ellers deltog i nogle af de mange aktiviteter, som lejren tilbyder. Vores yngste søn er med som voksenhjælper på lejren, hvor han er i underlejrens cafe, og ellers opholder han sig hos Farsø-gruppen og hjælper til med lidt af hvert.
 


Vi var onsdag med til at fejre Jacob og Simon, som havde fødselsdag. Der blev sunget, serveret kagemand og råbte henholdsvis 11 og 12 hurraer. Lidt for tidligt, skulle det vise sig, for et familiemedlem kunne efterfølgende fortælle, at det først var torsdag, de unge herrer fyldte år…Tiden har det med at flyde ud, og ingen af de involverede havde selv bemærket, at noget var galt. Men pyt, så blev de bare fejret igen dagen efter.

Nu nævnte jeg lidt kritisk Roskilde Festival, men de skal dog også roses for at stille en række telte op, som en gruppe ukrainske spejdere kunne bruge til overnatning på lejren, hvor de forhåbentlig får et afbræk fra den grusomme krig, som deres land er blevet kastet ind i.
 


Vi nåede også et smut omkring lejrens centrale plads, hvor der er pressecenter, information, aktivitetstelte og - ikke mindst - to store telte med butikker, hvor der forhandles spejder- og fritidsudstyr. Et populært sted for spejderne at besøge, og hvor skejserne, som var indsat på det elektroniske armbånd, fik lov at rulle, så mor og far derhjemme formentlig er blevet bedt om at indsætte flere likvide midler på skejserkontoen.
 

Kategori: 2022

Kommentarer

  • #1
  • Signe Elstrøm
    30-07-2022 12:04
    Hej Per - jeg kan lige informere om, at lejren i udgangspunktet er sløjfet allerede på tirsdag! :)


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby