Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Møn, marked og middelalder på Falster

18-07-2018
Efter nogle gode dage med fine oplevelser i København blev kursen sat sydover, hvor vi skulle bruge nogle dage på Møn. Søndagen blev brugt til almindelig afslapning og hygge på vores motel/hostel, som er indrettet i et tidligere plejehjem i Damsholte.

Mandag kørte vi over den smukke Farøbro med Nykøbing Falster som endedestination. Her ligger der et middelaldercenter, som vi flere gange har snakket om at besøge, og nu skulle det så være.
 


Centeret er indrettet som en hel lille by, Sundkøbing. Det er ikke en kopi af en by på stedet, men en by som er bygget og indrettet ud fra den viden, man generelt har om denne tidsperiode. Her er en smukt beliggende havn med skibe, som sikrede handel med andre lande, og her er forskellige værksteder og boliger. Overalt er der “middelaldermennesker”, som hilser med et “Guds fred”, når man kommer hen til dem. Der er ingen skilte, så vil man vide noget, må man snakke med beboerne, som lever i året 1408 og derfor snakker i nutid og ikke datid, når de forklarer om deres hverdag og levevis. Det er frivillige og enkelte ansatte som kører dette store rollespil, som virker fremragende.
 


To af stedets helt store attraktioner er kamppladsen, hvor ridderne udkæmper drabelige dyster på hest og lanser og så de to store blider, som er imponerende kastemaskiner. Når først de er spændt op til lir med menneskelig muskelkraft ved tovet eller i løbehjulene, kan de kaste med diverse genstande mod fjenden. Det kunne være store sten på mere end 200 kg, brændende træstykker, bisværme, døde dyr eller menneskekroppe - formentlig tilfangetagne fjender. Ved dagens demonstration bliver begge blider fyret af - begge med sten på 17 kg. Den mindste blide sender stenen 50 meter i vejret og 150 meter ud i sundet, medens den store kommer op på imponerende 80 meter i højden og 200 til 250 meter i længden. Hele showet med at lade og spænde bliderne op bliver styret med hård hånd af en mand, vi tidligere mødte ved rebslageriet.
 


Middelaldercenteret er bestemt et besøg værd, hvis man er på de kanter - vi følte os godt underholdt og blev også en del klogere på, at den mørke middelalder slet ikke var så mørk endda.
 


Tirsdag brugte vi på marked i Stege, som er hovedbyen på Møn. De traditionelle tirsdagsmarkeder er et tilløbsstykke, som tiltrækker turister fra et stort område. Et kig gennem Steges hovedgade sådan en dag vil gøre enhver formand for en handelsstandsforening misundelig. Her er sort af mennesker, og overalt er der handel og aktivitet, såvel med byens forretningsdrivende som med de mange loppeting, der kan beses og købes i byen sådan en dag.

Vi er kommet på Møn i mange år og imponeres hver gang over dette marked, som ser ud til at blive større og større. De lokale - de holder sig vist hjemme sådan en dag, hvor der er parkeret biler på hver eneste plet i byen, hvor der kan stå sådan et køretøj.
 

Kategori: 2018

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby