Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Blandt bryggere, cisternekunstnere og gøglere

17-07-2018
Dag 3 i hovedstaden.

Dagens mål hedder Valby, hvor vi skal se Carlsberg og en tur i parken Søndermarken, hvor man kan komme ned i de gamle cisterner, som engang sikrede Københavns vandforsyning. Vi slutter af med et besøg i Korsbæk - eller det vil sige Klampenborg, hvor forlystelsesstedet Bakken er placeret.

Da vi ikke skal ind i centrum, vælger vi at tage bilen. Det er let at finde rundt og også rimelig let at finde parkering.

Carlsberg
I mine yngre dage kan jeg huske vilde fortællinger om folk, som havde fået en rundvisning på Carlsberg - og efterfølgende havde drukket sig godt og grundigt i hegnet i bryggeriets velsmagende produkter.

Helt så vildt går det ikke for sig i dag, hvor man efter en rundtur i de gamle lokaler og stalde kan læske sig med en enkelt øl på indgangsbilletten. Rundturen på museet viser bl.a. verdens største samling af ølflasker og giver et godt indblik i, hvordan den gode J. P. Jacobsens drøm om at brygge øl af høj kvalitet udviklede sig til et verdensomspændende firma.
 


Store dele af de gamle bygninger anvendes ikke længere i bryggeriets produktion, og de ikke-bevaringsværdige er revet ned og er nu ved at give plads til Carlsberg Byen, som bliver til et nyt og moderne bolig- og campusområde, som har vundet flere internationale priser. Hele projektet ventes at stå færdigt i 2024 - de første boliger blev taget i brug i 2017.

Valby, Sønderparken og cisternerne
Fra Carlsberg er det kun en kort køretur til Valby, hvor vi købte en sandwich, som blev nydt nær Nordisk Films studier. Det var bl.a. her, Bahs og Balling udtænkte og filmede de populære Olsen Banden film, som også er optaget on location i Valby og mange steder rundt om i hovedstaden: Børsen, Magasin Du Nord, Lufthavnen, Rådhuset og kanalerne for blot at nævne nogle af de mest kendte steder.

Vi valgte at springe over udstillingen om den kendte bande, da der kun var en halv time til lukketid. I stedet gik vi i Sønderparken, som ligge klos op af en del af København Zoo, så vi fik et glimt af næsehorn, zebraer, giraffer og strudse gennem et glasparti, som meget fornuftigt er lavet, så man kan kigge ind/ud af Zoo. Jeg valgte at give den som arrig gorilla, da en børnefamilie på zoo-besøg kom forbi - så fik de den oplevelse med også….
 


På grænsen mellem Søndermarken og Frederiksberg Have ligger de gamle cisterner, som gennem mange år sikrede Københavns vandforsyning. Først lå cisterne åbne som store bassiner med åbent vandspejl, men af sundhedsmæssige årsager blev de senere dækket over med et låg. De blev taget i brug i 1856 og ophørte med at fungere i 1933, men blev dog først i 1981 tømt for de op mod 16 millioner liter vand, som de kunne rumme.
 

I dag er cisternerne, stort set, tømt for vand, og nu anvendes de til bl.a. kunstudstillinger, som gør sig særdeles fremragende i de disse underjordiske omgivelser, som er ganske fascinerende at bevæge sig rundt i.
 

I denne sommer er det Jeppe Hein, som med sin udstilling “In is the only way out” udfordrer publikums sanser med spejle, lyde og ild.

Bakken
Vores tur fortsatte videre mod nord til Klampenborg, hvor man finder verdens ældste forlystelsespark, Dyrehavsbakken, eller blot Bakken. Her har forskellige teltholdere gennem mere end 150 år har gjort deres til at underholde og fornøje publikum i alle aldre. Her er traditionelle forlystelser som radiobiler, boder med boldkast efter tallerkener eller dåser, spillehaller og sidst men ikke mindst galopbanen, som må være Bakkens pendant til den nærliggende Klampenborg Galopbane. På Bakken drives hestene ikke frem med pisk men derimod med bolde, som skal sendes ned i huller for at give hesten fremdrift. Uanset om man selv er med i spillet eller blot er tilskuer, er det ganske underholdende at se feltet af heste bevæge sig frem mod mållinjen. Til sidst kommer en først! Og det fremkalder naturligvis stor jubel hos den, som har styret krikken til sejr…
 


Det sidste nye på Bakken er noget gammelt - nemlig en lille by ved navn Korsbæk. Her finder man Postgården, Skjerns Magasiner, banken og Jernbanehotellet. I flere af bygningerne er der indrettet restauranter, hvor personalet er skuespillere, som giver den som de kendte og elskede karakterer fra Matador. Henvender man sig til tjener Boldt, kan man f.eks. få følgende svada tilbage: “Hvis de vil have noget med mig at gøre, skal de hedde Agnes”!
 


På stampladsen i Jernbanehotellet sidder grisehandler Oluf Larsen med sin hund, Kvik, som naturligvis gerne underholder med sit lille stunt, hvor den ikke spiser frikadellen, når det er en “tysker”, men gerne, når det er en “dansker”.
 


Hen under aften bliver stemningen fortættet, når mørket falder på og alle lysene tændes i denne park, som er noget mere folkelig end Carstensens Have inde i byen, Tivoli.

Med dagens mange oplevelser på nethinderne, drager vi hjemover mod Amager til en sidste overnatning, inden vi skal videre mod Møn.

Kategori: 2018

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby