BLOG / BLOGARKIV / Blogs 2010 - 146 blogs / November 2010 - 12 blogs

Blog-november

November-bloggen indeholder 12 blogs. Rul på siden for at læse dem.

28. november

Den hollandske rockbølge

I 70’erne havde den hollandske rock- og popmusik rigtig godt fat. Ikke blot hjemme i træskolandet men også internationalt, bl.a. i Danmark, hvor grupper som Shocking Blue (foto), Earth & Fire, Golden Earring, Focus og Ekseption markerede sig kraftigt.

Mit første møde med den hollandske musik var Shocking Blue med den karismatiske sangerinde Mariska Veres i forgrunden og guitaristen Robbie Van Leuwen til at skære de skarpe melodier. I jukebox’en på værtshuset Tordenkalven her i Farsø er det ikke så få mønter, jeg har smidt i for at lytte til det energiske nummer “Send Me A Postcard”. Et andet megahit var “Venus”. Den melodiske “Never Marry A Railroad Man” hører også til mine favoritter.

I en lidt anden musikalsk genre finder vi Focus med Thijs Van Leer og Jan Akkermann som frontfigurer i klassisk præget rockmusik. Melodiøse passager veksler med eksperimenterende musik, ofte i lange numre på halve eller hele pladesider, hvilket svarer til 10-20 minutter. Deres hit “Sylvia” blev brugt af Jørgen de Mylius som kendingsmelodi til et af hans radioprogrammer, hvilket husker jeg ikke. Nummeret “Hocus Pokus” er lidt af en rocker med indbyggede effekter i form af jodlen og andre sære lyde fra keyboard- og fløjtespiller Thijs Van Leer.

Det er også i den klassisk prægede stil vi finder Ekseption, som tog klassiske numre til sig og gav dem et rocket og jazzet twist med deres keyboard- og blæserbaserede sound.

Endelig er der Golden Earring, som hører til i den hårdtslående rock. Deres største hit er lidt af en klassiker: “Radar Love”.

 

26. november

At male med lys

På efterskolens fotohold kastede vi os forleden ud i disciplinen at “male med lys”.

Det går i korthed ud på at stille kameraet på stativ i et rum, som kan mørklægges. Man stiller sit motiv op, gerne på en sort baggrund, og lader kameraet eksponere i 20-30 sekunder. Med en lygte kan man så optegne konturerne af sit motiv, f.eks. en guitar. Man kan også belyse motivet forfra for at lyse det lidt op. En anden mulighed er at skrive eller tegne i luften med en lygte.

Med lidt øvelse kan der faktisk komme meget seværdige resulater ud af denne leg. Jeg illustrerer denne blog med nogle af de skud, som eleverne fik ud af dagen.

 

--0--

24. november

Grease

Efterårets temafest på efterskolen bød på Grease - naturligvis med inspiration fra den klassiske danse/musikfilm med John Travolta og Olivia Newton John i de altdominerende hovedroller.

Eleverne havde lagt sig i selen for at finde noget tidstypisk tøj frem fra gemmerne. Hvide T-shirts, stramme cowboybukser med kort benlængde og sorte læderjakker dominerede hos drengene. Pigerne havde flotte kjoler, og enkelte havde endda de legendariske trøjer påtrykt “Pink Ladies”. Jo, alt var som det skulle være, og man følte sig i den grad hensat til filmens univers.

Køkkenet diskede op med burgere og cola og i gymnastiksalen havde vores tre lærerpraktikanter og et par kolleger sørget for at pynte op med balloner, crepepair, popcornmaskine og en maskine til at lave candy-floss....Musikken fra Grease tordnede ud af højttalerne og de unge slængede sig i hjørnene med en cola i den ene hånd og en sød pige i den anden. Hvis de da ikke frekventerede “kysserummet” eller en af de tre skydeboder, hvor man kunne skyde til måls med risposer, dartpile - eller flødeboller, som skulle slaskes i hovedet på et foto af skolens lærere.

En rigtig fin aften, som ikke mindst elevernes medlevende indsats var medvirkende til at gøre til en succes.

--0--

22. november

Jango - sjov netradio

Tilfældigvis faldt jeg over siden www.jango.com, som er en slags internetradio. Når man er på startsiden, indtaster man en gruppe eller solist, som man ønsker at høre. Siden finder et nummer med den pågældende og supplerer med at  fortsætte med at spille flere numre med gruppen og med grupper og solister i samme stil.

Det er set, og hørt, før, men smart er det og ganske underholdende at have kørende i baggrunden, når man arbejde ved computeren. Her dukker mange kendte numre op - og ind imellem også nye og for mig ukendte guldkorn.

Jeg er ikke tilmeldt siden - nøjes med at genindlæse den, hvis jeg vil taste en ny kunstner ind.

 

 

--0--

 

18. november

Zone Jensen

I forbindelse med vores åbent hus arrangement i Loalhistorisk Arkiv fik vi også besøg af Niels Orla Jensen fra Farsø. Det navn, er det vist ikke mange i byen, som kender ham under. Næh, men siger man Zone Jensen, så er de fleste med.

Jensen havde taget sin scrapbog med, som i ord og billeder fortæller om en livslang karriere hos Falck, hvor han var en dygtig og samvittighedsfuld medarbejder i mere end 25 år. Spændende læsning, som blandet andet genoplivede minder fra flere ulykker, som jeg faktisk godt kan huske den dag i dag.

En af disse ulykker indtraf i 1966, da en mejerist på det lokale mejeri i Farsø faldt i et kar med skoldhed vand. Han pådrog sig meget alvorlige forbrændinger og måtte i hast overføres til brandsårsafdelingen i København. Transporten foregik i en Sikorsky helikopter, som landede på en mark ved Kærvej. Det husker jeg ganske tydeligt - det var bestemt ikke hverdagskost med en helikopter i Farsø, så naturligvis tiltrak den stor opmærksomhed.

Scrapbogen indeholder også fotos fra diverse trafikuheld i omegnen, ligesom der er billeder fra brandudrykninger, bl.a. til en eksplosionsbrand på en kutter i Hvalpsund havn.

Zone Jensen gik på efterløn i 1991, men er stadig frisk og rørig og god for en rask sludder, akkurat som forleden, da han kiggede forbi vores arrangement med sin flotte scrapbog.

 

--0--

15. november

Dansk pigtråd

For tiden roterer min pladespiller - eller rette en af dem - flittigt med dansk pigtrådsmusik fra starten og midten af 60'erne. Herlig energisk musik, som blev produceret i perioden før den danskerocks guldalder fra omkring 1967 frem til slutningen af 70'erne.

Pigtråd var vel nærmest en lidt nedsættende betegnelse for den danske elektriske musik, som specielt The Beatles og Rolling Stones var inspiration for først i 60'erne. Betegnelsen vandt dog hævd og er efter min mening ganske rammende for den tids musik.

Pladerne, som jeg spiller for tiden, er to dobbelt LP'er med fællestitlen "Pigtrådsmusik". Her finder man navne som Defenders, Hitmakers, Sir Henry, Peter Belli, The Clidows, Rocking Ghosts,  Lions og The Kids (Brødrene Olsen). De fleste numre er kopier efter engelske og amerikanske hits, men der er da også selvskrevne numre imellem. Og så er der nogle karakteristiske potpurier, hvor man såvel på dansk som på engelsk forsøger at putte lidt humor ind over, f.eks. Defenders med deres "Mashed Potatoes" og "Jeg har aldrig fået noget".

Forfriskende og sjov musik er det, og lidt en kontrast til den efterfølgende periodes noget mere rockede og syrede musik, som er den slags, jeg har mest af på plade. Nu kan man også få den på CD, idet der netop er udsendt 3 bokse med originale albums fra tiden 1965-78. En oplagt ting at ønske sig i julegave. Den slags musik fik i øvrigt betegnelsen beat, og der er da også udsendt plader med titlen "Dansk Beat".

Men lige nu er det altså pigtråd, der snurrer på tallerkenen.

--0--

13. november

Lokale historier og fotos

Denne lørdag blev brugt i det lokale butikscenter, hvor jeg havde lovet det lokalhistoriske arkiv at stille op med PC og scanner i forbindelse med et åbent hus arrangement.

Og hvilken hyggelig dag, det blev. Den opstillede fotoudstilling tiltrak mange mennesker - der var hele tiden folk på standen, og der blev fortalt mange gode historier og sat navne på nogle af de personer, som er på billederne.

Flere kiggede forbi og kom senere igen efter at have været hjemme og hente billeder og scrapbøger med masser af lokalhistorie.

Vi kunne næsten ikke få armene ned efter sådan en succes, og mon ikke vi gentager arrangementet på et senere tidspunkt. Interessen er til stede, og det er da også vigtigt at vise tingene frem, så de ikke bare ligger og samler støv i et mørkt arkiv.

Jeg har valgt at bringe et par af de fotos, som vi fik indleveret i dag - det er et luftfoto af Farsø i begyndelsen af 1960’erne og et spejderfoto fra 1949-50, hvor min far, Martin Pedersen, står som nummer 5 fra venstre i bagerste række - billedet kan klikkes op i større format.

 

--0--

11. november

Bente Lyngby 1930-2010

I sidste uge døde min gamle mor. Hun blev 80 år.

Mor var et fantastisk menneske, som gennem hele sit liv satte andre højere end sig selv. Gæstfri, venlig og med en bidende humor, som gav sig udtryk i korte, men særdeles rammende bemærkninger. Familien stod over alt for hende - noget som vi børn såvel som vore egne børn har nydt særdeles godt af gennem alle årene. Rummelig og gavmild er to ord, som jeg altid vil forbinde med min mor.

Hun blev født i Nibe, hvor hun voksede op i Søndergade 20. Skæbnen bragte hende senere tilbage til netop den adresse, hvor hun sov stille ind den 4. november.

Som ung arbejdede hun på Sjælland, hvor hun var ung pige i huset, bl.a. på godset Islinge ved Vordinborg. Et ophold på Testrup Højskole lagde grunden til hendes uddannelse som sygeplejerske. Hun blev uddannet i Aalborg, havde elevtid i Farsø, hvor hun mødte min far. De blev gift i 1955, i Nibe Kirke, og indenfor to et halvt år kom først min søster Susanne, så storebror Niels og så mig selv. Imponerende, at mor samtidig kunne fortsætte med at arbejde på sygehuset. En ung pige i huset hjalp til, og med mine fars forældre boende i lejligheden nedenunder, var der også hjælp at hente der.

Min far drev købmandsforretning lige på den anden side af gaden. Kort efter købte han og min mor hele den gamle købmandsgård, som vi flyttede til i 1960’erne. Det blev et fantastisk sted for os, som jeg har beskrevet i en tidligere blog (juli 2010). Med supermarkedernes indtog var købmandsbranchen dog ikke vejen frem, og min far gik ind i min farfars møbelfirma, vi flyttede først til Nørregade og senere til Lærkevej i Farsø. Her levede vi ungdomslivet i et trygt og åbent hjem, hvor vores venner altid var velkomne.

Min far døde i 1985, og min mor flyttede til et mindre hus på Torsvej. Hun havde haft arbejde på plejehjemmet Søperlen her i Farsø og senere plejehjemmet Østermarken i Aars. Nu var hun tilbage på Farsø Sygehus, hvor hun arbejdede indtil 1993, hvor alvorlig sygdom satte hende udenfor arbejdemarkedet. Det skete blot nogle få måneder før, hun skulle gå på efterløn.

Mor kom sig rimelig godt over sin hjerneblødning og anurismeoperation, og fik lyst til at flytte tilbage til barndomsbyen Nibe, hvor hendes gamle far fortsat boede - han døde først i 2004 i en alder af 101 år!

I Nibe blomstrede mor op, fik opbygget sig en vennekreds og var tæt på sin far og sine tre børnebørn, som gerne kiggede forbi det hyggelige hjem, hvor der var garanti for at blive forkælet. Noget som også mine børn nød godt af, da de kom til.

Efter min morfars død, flyttede min mor til hans gamle lejlighed, og dermed var hun tilbage i det hjem, hvor hun selv voksede op. Ringen var sluttet, og helt efter eget ønske boede mor her frem til sin død.

I juni fyldte hun 80. En dag hun havde set frem til, og hvor hun samlede familien til fest i Skivum Krat.

Det sidste mor fik klaret var at planlægge den traditionelle Mortensaften, hvor hun altid samlede familien til andesteg i Søndergade. Hun nåede ikke at være med, men onsdag blev hun bisat fra Nibe Kirke, og om aftenen samledes vi i hendes lejlighed og fejrede Mortensaften. Helt i mors ånd.

Hun tog sit lys og begav sig ind i et andet rum, som jeg ikke kan finde. Men med al den lykke hun efterlod, ved jeg, at hun var her.

Æret været mors minde.

 

--0--

 

10. november

Nørregade - selvfølgelig....

Poul Thor Hansen har i en mail gjort mig opmærksom på, at jeg har placeret det gamle sygehus i Søndergade - det er naturligvis en fejl. Sygehuset lå på Nørregade, hvor det i dag er indrettet med lejligheder som en afdeling af Farsø Boligforening.

Tak for din henvendelse Poul - teksten er rettet nu.

 

--0--

8. november

Lokalhistorie digitaliseres

Sammen med min gode ven Ib er jeg begyndt at indscanne fotos for Lokalhistorisk Arkiv i Farsø. Det sker i forbindelse med en digitalisering af arkivets mange billeder og dokumenter, som skal lægges ind i arkivdatabasen Arkibas.

Rent praktisk foregår arbejdet på den måde, at der er andre medlemmer, som indtaster alle de relevante data for billederne, hvorefter Ib og jeg sætter os til scanneren og overfører billederne til digital form. Med et særligt nummersystem har hvert billede sit unikke nummer, som skal gøre det let at finde et ønsket foto. I selve databasen ligger billederne i lille opløsning, medens de indscannede billeder gemmes på arkivets computer i stor opløsning.

En del af de fotos, som vi har scannet på det seneste er med motiver fra Farsø Sygehus. Her er fotos fra såvel det gamle sygehus i Nørregade som det nye på Højgårdsvej. Der er også billeder af personale, bl.a. nogle af de markante læger, samt motiver fra læge- og sygeplejeboligerne på Fredensvej. Sjovt og spændende.

Et af sjoveste billeder viser overlæge Levinsen i aktion. Manden var øjensynligt inkarneret ryger, og af en billedtekst fremgår det, at han havde fået lavet en særlig skål, hvor han kunne lægge piben, uden at komme til at røre den med hænderne, som jo skulle bruges til lægeligt arbejde på patienten......

I øvrigt holder arkivet infodag lørdag i Farsø Rådhuscenter, hvor der udstilles gamle fotos og vises video fra FarsøFesten i 1980'erne.

 

--0--

6. november

En herlig volleydag

Programmet står på masser af sportsstævner med efterskolen i denne tid.

Lørdag gjaldt det et herligt volleystævne i Onsild - et stævne vi på HCI selv var med til at starte for en del år siden. Tanken bag er, at skolerne skal stille med mange hold, der må ikke stilles deciderede førstehold, spillerne skal blandes. Det drejer sig nemlig først og fremmest om at prøve at spille nogle volleykampe - det er der en del elever som aldrig har prøvet før.

Efter sådan en dag, hvor eleverne selv står for mange praktiske ting, bl.a. at holde styr på kampprogrammet og at dømme kampene i fællesskab, er der altid ekstra motivation i volleyballtimerne - og ofte også et par nye elever, som har fået smag for spillet efter stævnet i Onsild.

Til foråret spilles der om NM - det er i en ganske anden, intens og fortættet atmosfære, hvor der spilles om hæder, ære, medaljer og DM-deltagelse.

Den tid, den glæde. Lørdag var dagsordenen en helt anden - og det var som sædvanlig en herlig dag med gode elever, gode kolleger og godt volley.

--0--

4. november

En herlig fodbolddag

Onsdag blev tilbragt på et vindblæst og koldt stadion i Thisted, hvor HCI’s drenge og piger skulle spille finalestævne om det Nordjyske Mesterskab. Et mesterskab, som samtidig giver adgang til forårets store DM-stævne for efterskoler.

Meget stod således på spil denne blæsende novemberonsdag i Thy.

Begge HCI-hold vandt deres semifinaler og var dermed klar til de altafgørende finaler. Som lærer og medtræner for drengene havde jeg, sammen med mine kolleger, en god fornemmelse af vores muligheder. Der skulle dog et mindre drama til, før vores forventninger blev indfriet.

Drengene kom foran 1-0 mod Skyum, men måtte kort efter se værterne udligne. Med få minutter igen var stillingen fortsat uafgjort, så det trak op til en afgørelse i straffesparkskonkurrence. Her havde vi et lille trumfkort på sidelinien, da vores normale andetholdsmålmand har vist sig at være en reaktionsstærk gut, som ofte vinder duellen med skytterne fra 11-meter pletten.

Få minutter før ordinær spilletids udløb valgte vi således at skifte ud på målmandsposten. Et godt træk, skulle det kort efter vise sig.

Trods et par store chancer til os, sluttede det 1-1 og dermed skulle vi ud i straffespark. Vores målmand reddede deres andet forsøg, men desværre missede vil selv det næste spark. Så scorede holdene ellers på skift, og da vores sidste skytte have sendt læderet i nettet, stod den afgørende duel mellem de to målmænd. Skyums keeper skulle sparke mod vores trumfkort. Og hvilken triumf for vores helt, som smed sig til den rigtige side og afværgede forsøget. Kort efter lå han nederst i bunken af glade kammerater - NM og ikke mindst en DM-plads var i hus.

Efter sådan en dag glemmer man næsten kulden og blæsten, og selv om pigerne tabte deres finale, var det en rigtig god dag. I øvrigt får pigerne en ny chance i marts, hvor de som 2’er i Nordjylland er med ved et play-off-stævne, hvor der spilles om en ekstra plads ved DM.

 

--0--

1. november

Vintertid...?

I morges proklamerede man i Nordjyllands Radio, at vi er gået over til vintertid.

Det må da siges, at være noget sludder, da vi blot er gået over til normaltid efter at have været på sommertid det seneste halve års tid.

Her, hvor normaltiden har indfundet sig, har hjemmesiden i øvrigt sat ny rekord med et besøgstal på 1250 i oktober.

De seneste måneder har tallet ligget på 1000-1100, men en lille facebook-teaser i sidste uge lokkede ekstra mange ind på siden fredag - sikkert mange af mine elever fra efterskolen, som skulle tjekke op på genindkaldelse og natløb.

 
 
Per Lyngby