Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Rundt om en jysk kirke

01-05-2024
 

Forleden var jeg en tur i Skandinavisk Dyrepark på Djursland. Her gjaldt det morgenfotos af isbjørne og brune bjørne ved et særligt arrangement for fotografer.

På hjemturen slog jeg et slag indenom Thorsager - her findes Jyllands eneste rundkirke. Der er desuden en på Fyn, Horne, en på Sjælland, Bjernede, og så naturligvis de kendte 4 bornholmske rundkirker i Østerlars, Nylars, Olsker og Nyker.

Rundkirkerne har helt sikkert været bygget som en kombination af kirke og forsvarsværk - det er nok mest tydeligt på de bornholmske. Runde kirker kendes langt tilbage i tiden, hvor man byggede runde gravmæler f.eks. Gravkirken i Jerusalem, som måske har været inspiration for tempelriddere og pilgrimme, der er draget hjem og har ladet lignende gravmæler og kirker opføre på deres hjemegne.

De bornholmske kirker er bygget over en kraftig midtersøjle, mens rundkirkerne i resten af landet adskiller sig herfra ved at være bygget over 4 søjler inde midt i det runde kirkeskib. Disse kirker kaldes også Absalon-rundkirkerne.
 


Thorsager rundkirke ligger flot på en bakketop, og den har formentlig ligget meget strategisk, da den blev bygget omkring år 1200. Dengang var der et andet landskab omkring kirken, som lå omgivet af et stort vådområde, som gjorde det let at beskytte kirken.

Med en placering midt i byen Thorsager, sikkert et navn med relation til den gamle nordiske gud, har det været nødvendigt at anlægge en annekskirkegård et stykke fra kirken. Der er dog en lille kirkegård ved kirken, og det er nok ikke helt tilfældigt, at den nærliggende parkeringsplads er cirkelformet..

Med mit besøg i Thorsager mangler jeg nu kun at besøge Bjernede på Sjælland, så har jeg vist været omkring de syv danske rundkirker. Faktisk er der også en ottende, Østervankirken i Glostrup, men da det er en moderne kirke bygget i 1967, medregnes den normalt ikke til de danske rundkirker. Der findes andre kirker, som måske også har været rundkirker og dertil nogle, som er revet ned.

I øvrigt er rundkirke ikke altid det rigtige ordvalg, da man ofte ser, at kirkerne er “mangekantede”, hvilket stemmer godt overens med den generelle matematiske opfattelse af en cirkel som en mangekant med uendelig mange kanter. Rent byggeteknisk giver det også mening, da man ikke har haft buede teglsten til opbygningen af rundkirkerne. Rent praktisk må man derfor også kunne sige, hvor mange kanter de enkelte rundkirker består af ved at tælle stenene i grundplanen.

Kategori: Foraar 2024

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby