Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Møn #3. Thorsvang Samlermuseum

26-10-2022
Vi har flere gange besøgt Thorsvang Samlermuseum, som er indrettet i en gammel tørmælksfabrik i Lendemarke i udkanten af Stege.

Museet har baggrund i en mands samlermani. Henrik Hjortkjær har samlet ting gennem det meste af sit liv, og i 2012 blev det hele sat i system, da der blev oprettet en fond, som købte den gamle tørmælksfabrik i Stege af Vordingborg Kommune, som fik 1 kr. for de gamle bygninger.
 


Siden da har Henrik Hjortkjær sammen sin hustru og en stor skare af frivillige opbygget et fint museum, som har fokus på det forrige århundrede. Der er indrettet en række små butikker, som står med originalt interiør og varer, som de så ud i en svunden tid. Senest har man overtaget en komplet isenkramforretning, som gennem flere generationer blev drevet på Islands Brygge i København.
 


Ellers finder man frisørsalon, købmandsforretning, fotoforretning, radio-tv og meget andet i butiksdelen på museet. Eneste anke kan være, at der ikke er så meget information om de enkelte butikker, hvor de samlede ting også strække sig over en noget længere periode end det som interiøret indikerer. En lille folder med information eller en lille planche ved butikkerne kunne være fint. Men er man bare interesseret i gamle ting, er der bestemt nok at se på.

I de øvrige bygninger finder man et lokale med en samling på mere end 4000 forskellige ølflasker, og der er en afdeling med små værksteder, ligesom der er en bygning med gamle biler og motorcykler.
 


Palmehaven er museets cafe, og er indrettet, som den så ud, da den var en del af det hedengangne Hotel Skandinavien i Stege, som også rummede en teatersal. På Thorsvang holdes der fester i Palmehaven, som også bliver brugt til koncerter og andre kulturelle formål. Man finder også den gamle byrådssal fra Stege og der er en fin skolestue med bøger, plancher og andet fra en tid, hvor der ikke var computere i klasselokalerne.

Ved indgangen til Palmehaven er der en lille biograf med fremviserapparat og billetluge, ligesom der står en jukebox ved den ene væg. Lige noget for bloggeren her, som selv var operatør i Farsø Kino og er vild med plader - og selv indehaver af en jukebox.

Udenfor museet er der også mange interessante ting, bl.a. gamle kolonihavehuse og et lille tivoli med luftgynger og pariserhjul. Det gamle pariserhjul har en lang historie og har været brugt i flere danske tivolier. Skuespilleren Søren Østergaard har også ejet det af to omgange, men nu er det havnet på Thorsvang og er sat i stand og godkendt, så man kan få sig en tur i det.
 


Er man interesseret i gamle ting er museet bestemt et besøg værd, og kan man være heldig at få en af de frivillige i tale, kan man også få flere detaljer om de udstillede ting på stedet.

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby