Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Den Gamle By forynges

07-10-2022
Forleden var jeg en tur i Aarhus, hvor det bl.a. blev til et besøg i Den Gamle By, der ligger som en lille oase på kanten af bykernen i den jyske hovedstad.

Senest jeg var der, var man så små begyndt at etablere en afdeling med fokus på 1974. Dengang havde man lavet en del af Søndergade med bl.a. radioforretning, Pouls Radio, og en fotoforretning.
 


Siden da er der sket en del, og der er mere på vej. 70’er kvarteret er forsynet med en helt ny blok, som tilføjer Havnegade, hvor man bl.a. finder en bagerforretning med cafe, en købmand og en en lille byttebiks med bøger og blade. Desuden er der opgange med lejligheder, som man kan gå ind i og se, hvordan kollektivet, lærerboligen, børnehaven og værtshuse så ud anno 1974. Spændende, levende og interessant - både for min søn Thomas og nok ikke mindst for mig, der var 16 år i 1974. Det rør ved en, når man ser radioer, TV, knallerter, biler og møbler fra den tid, som på mange måder var helt anderledes end den, vi lever i i dag.
 

Man bør også begive sig ind i baggårdene, hvor der er VVS-værksted, et lille kælderlokale med møderum for en spejdergruppe, vasketøj på snorene og fine små detaljer, som fuldender tidsbilledet.
 


Inde i Pouls Radio er der personale på, som kan fortælle om en tid, hvor de nye elektroniske apparater, ikke mindst farvet-TV’et, stod højt på mange familiers ønskeseddel. Et sådant TV kostede vel hen i retningen af en månedsløn på det tidspunkt, og VM i fodbold i 1974 var for alvor med til at sende colourtosser ud i de danske hjem.
 


Manden i radioforretningen kunne også oplyse os om, at det store byggeri, som er i gang for enden af 1974-gågaden, er en ny indgangs- og administrationsbygning, som skal stå færdig i foråret 2023. I samme forbindelse etableres der en 2015-gade, så man må sige, at Den Gamle By fornyr sig, men mange ting, som vi tog som en selvfølge i det år, bruger vi knap nok længere. Tænk bare på CD-maskiner, og CD/DVD-drev til computere.

Det sidste blev jeg mindet om, da jeg lovede at lave nogle MP3 filer fra en gammel CD, men jeg opdagede, at jeg vist skal i kælderen og finde en gammel computer, hvis jeg skal kunne gøre det.
 


I øvrigt er den Gamle By åben hele døgnet. Man betaler entre i tidsrummet mellem 9 og 17, hvor der også er adgang til husene m.m., men ellers kan man bare gå ind og gå en tur i den lille oase, hvis man har lyst. Det har sjældent givet problemer, for som en af de ansatte sagde, “Vi passer på Den Gamle By her i Aarhus”.

Næste gang, du er på de kanter, kan jeg anbefale, at du tager en tur derind, men vær opmærksom på, en dag godt kan være i underkanten..

Billederne til denne blog er taget i forbindelse med tirsdagens besøg.
 

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby