Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

RUS - vikinger i øst

11-08-2022
Syd for Aarhus ligger det arkitektonisk smukke Moesgaard Museum, som er kæmpestort men alligevel falder naturligt ind i det kuperede landskab, som det er placeret i.
 


Jeg har tidligere besøgt museet, som især beskæftiger sig med etnografi og arkæologi. Foruden de faste udstillinger, som bl.a. indbefatter Grauballemanden, er der skiftende specialudstillinger.
 


Det var netop en specialudstilling, som trak mig og Thomas til Moesgaard onsdag. Vi ville gerne se RUS - Vikingerne i Øst, som beskriver vikingernes togter via de russiske og ukrainske floder til bl.a. Kiev, Konstantinopel og Bagdad. De sidste to byer var kulturelle og handelsmæssige mastodonter på grænsen mellem Europa og Asien.

Til den flot scenograferede udstillinger er der lånt flere tusinde genstande hjem fra udenlandske museer, især fra Ukraine, hvor der er gjort flotte og imponerende fund af genstande i sølv og guld. Netop sølvet var det, der i første omgang trak vikingerne mod øst, men også slaver og skind var eftertragtede varer for de skandinaviske gæster, som førte sig frem med en blanding af brutalitet og samarbejde.
 


Vi var bestemt ikke de eneste gæster i udstillingen denne onsdag formiddag, men der var nu god plads. Eneste anke kunne være, at udstillingen er så omfattende, at man ikke kan nå at læse alle detaljer og sætte sig ind i hele historien. Men så kan den skabe inspiration, og man kan sidenhen søge information andre steder.
 


Vi nåede også rundt om nogle af de permanente udstillinger, bl.a. om, hvordan døden opfattes i forskellige kulturer. I Mexico fejrer man således allehelgensdag, hvor der er dækket op med mad og drikke, når de døde kommer på besøg den 1. november. Der er også en lille afdeling, som fortæller om, hvorledes fire danskere har forvaltet de arveting, som de fik fra afdøde forældre eller bedsteforældre - en anden måde at bevare forbindelsen til de døde på.
 


I den arkæologiske afdeling var vi naturligvis også et smut omkring Grauballemanden, som efter mange tusinde års ophold i en mose, nu har fået en hædersplads på Moesgaard.

Museet er bestemt et besøg værd - udstillingen RUS kan ses frem til den 11. september.

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby