Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Skamlingsbanken - knytnæven mod syd

17-07-2022
 
Sydøst for Kolding finder vi Sønderjyllands højeste punkt, Skamlingsbanken, som med sine 113 meter giver et flot vue ud over landskabet og Lillebælt.

Historisk rager Skamlingsbanken også op, som stedet, hvor politikere og andre har brugt det talte ord i kampen for frihed og rettigheder. Navnligt i forhold til det sønderjyske spørgsmål og om genvindelsen af det tabte land, som lå lige syd for det kuperede område, som er skabt under og efter den sidste istid.

Efter det katastrofale nederlag ved Dybbøl i 1864 måtte Danmark afgive store områder til Preussen - den nye grænse gik fra Hejlsminde og mod vest, hvor den følger Kongeåen til et stykke syd for Ribe. Dermed blev Ribe og Kolding to store grænsebyer i Danmark.
 


På talerstolen i slugterne ved Skamlingsbanken har store danskere agiteret for, at det gamle land skulle tilbage. Det kom det i 1920, og de mange stenstøtter og skulpturer bevarer nogle af disse navne for eftertiden.

Efter befrielsen blev der holdt et stort folkemøde på Skamlingsbanken, hvor op mod 100.000 mennesker var samlet.

Et mindesmærke for sønderjyske frihedskæmpere, som faldt i årene 1940-45 er rejst som et klokketårn, hvor alle navnene er skrevet på store stentavler. Klokketårnet spiller i sommerhalvåret flere gange om dagen indledningen til Prins Jørgens March, som var kendesignalet, når der blev sendt nyheder til Danmark fra London.
 


Der er flere flotte gåture i området - vi valgte udsigtsruten, som giver flotte udsigter ind mod Kolding og ud over landskabet og Lillebælt.

Kategori: 2022

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby