Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Syd for grænsen - Friedrichstadt

16-10-2019
 
Et par dage af efterårsferien er blevet brugt i Slesvig-Holsten, hvor vi har boet i “Lille Amsterdam”, som er tilnavnet på den lille og meget hyggelige kanalby Friedrichstadt en lille times kørsel fra grænsen.

Byen blev i 1600-tallet anlagt og bygget af hollændere, og blev kendt som tolerancens by - her er 4 kirker tilknyttet forskellige trossamfund bl.a. remonstranterne og mennonitterne. Sidstnævntes kirke bliver i dag brugt af den danske menighed i området.

Det hollandske præg ses også på de takkede gavlhuse, som man finder mange steder i den gamle by, som er afgrænset af kanaler og af floderne Trenen og Ejderen. I dag bor der omkring 2500 mennesker i byen, hvor turismen helt klart er den vigtigste indtægtskilde. Hoteller, ferielejligheder, restauranter og caféer udgør en stor del af byens forretningsliv. Man kan komme på kanalrundfart med guide i turistbåde ligesom der er et godt marked for at udleje kanoer, kajakker, paddleboards og små både, som drives af el- eller pedalkraft.
 


En anden detalje ved mange af husene er de små billeder, som man finder placeret over dørene. De har fungeret som en slags husnumre og har samtidig skulle fortælle noget om husets beboere. Skikken videreføres på nye og restaurerede huse - således så jeg på en morgentur det ikonisk motiv fra His Masters Voice med hunden foran tragten på den gamle grammofon.
 


Her i efteråret er byen ikke så overrendt og så er det ganske smukt med de mange efterårsklædte træer langs kanalerne og de vinkelrette veje, som gennemskærer byen.

Selve Friedrichstadt er ikke større end at den kan ses og opleves på en dag.

Kategori: 2019

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby