Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Lago Tar - i Farsø og Argentina

03-08-2017
Ind imellem kommer der en kommentar på mine blogs. Det sker ikke så tit, og som oftest er det en af mine gamle blogs, som har fanget nogen, når de har googlet et emne, som jeg måske har skrevet om.

I februar 2011 bloggede jeg om “Barndommens gade”, hvor jeg beskrev nogle af de steder og huse, som jeg kan huske fra min sorgløse barndom i den vesthimmerlandske stationsby.
 


Et af husene, som jeg skrev om, hedder Lago Tar og ligger nederst i Søndergade. Et flot gult hus, som er bygget i begyndelsen af 1900-tallet. Dengang kommenterede Jesper Hansen bl.a. på det og kom ind på, at navnet måtte have noget med tjæresø at gør, da navnet oversat fra spansk netop betyder Tjæresø.

Jeg lovede dengang Jesper og bloggens øvrige læsere, at jeg ville vende tilbage med en forklaring, når jeg havde snakket med Kristian Bak, som bor i huset i dag og i øvrigt har sat det flot i stand.

Forleden tikkede der så en besked ind i forlængelse af den debat, hvor Jørgen Schouboe efter sit første besøg i Farsø også havde bemærket huset med det besynderlige navn. Han har formentlig googlet det og er så havnet på min side, hvor han ikke var sen til at komme med en kommentar om, at jeg da vist havde lovet læserne en forklaring.

To dage senere mødte jeg så Kristian Bak og spurgte ind til, om han vidste, hvor huset havde sit navn fra.

Kristian kunne bekræfte mig i noget, som jeg tidligere har hørt, nemlig at huset er bygget af en mand, som efter nogle år i Argentina vendte hjem til Danmark og bosatte sig i Farsø, hvor han byggede huset og kaldte det Lago Tar. Han ernærede sig i øvrigt med et rugeri, som lå oppe bag huset. Disse oplysninger stammer bl.a. fra Kim Søgaard Mogensen, som er barnebarn af den mand, som byggede huset.


Efter Kristians forklaring skulle “Lago” betyde sø og “Tar” det samme, som når vi siger tør på vesthimmerlandsk - altså noget i retning af tørlagt sø.

Men som Jesper Hansen tidligere skrev, så betyder “tar” altså tjære, og ved at google lidt har jeg fundet ud af, at der faktisk findes en sø i Argentina, som hedder Lago Tar - helt nede i det sydvestlige Argentina. Den ligger i provinsen Santa Cruz 2 000 km sydvest for Buenos Aires. Lago Tar ligger 269 meter över havet, har et areal på 27,5 kvadratkilometer og strækker sig ca 8 kilometer i nord-sydlig retning og 9,4 kilometer i øst-vestlig retning. På satellitfotos kan man se, at søen har en brun farve i modsætning til de omkringliggende blå søer - så der er nok noget om det med tjæren.
 


Om den gode rugeriejer i Farsø nogensinde har været ved Lago Tar skal være usagt, men noget kunne da tyde på, at det er her i Argentina, at han hentede inspiration til navnet på et hus i Danmark.

Skulle der være læsere af denne blog, som kan komme med yderligere info, er man velkommen til at smide en kommentar i kommentarfeltet herunder.


Kategori: 2017

Kommentarer

  • #1
  • Marianne Leed
    23-12-2018 15:56
    Det var min morfar der byggede huset😊


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby