Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Gyldendal fra Giver

19-01-2012
Da jeg kørte hjem fra arbejde i dag, slog jeg et svinkeærinde omkring Giver - en lille landsby udenfor Aars. Eller nærmere en samling gårde omkring en kirke.

Jeg har en gammel seminariekammarat, som har boet i Giver i mange år, så jeg har ofte været på de kanter. Den højtliggende kirke har også haft min opmærksomhed, uden at jeg dog nogensinde har kigget nærmere på den. Det gjorde jeg så i dag, hvor jeg også havde mit kamera med.

Jeg kan godt lide arkitekturen i de gamle danske kirker - også Giver Kirke, som ikke har noget tårn, men i stedet en trækonstruktion med klokke i den ene gavl. Kirken ligger som nævnt højt og der er en fin udsigt over området fra kirkegården.

På kirkegården faldt mit blik
på en gravsten over Jens Mortensen Gyldendal og Maren Sørensdatter Gyldendal, hvilket fik mig til at huske, at grundlæggeren af forlaget Gyldendal, Søren Jensen Gyldendal, faktisk stammer fra Giver. Det er hans forældre, som ligger begravet her. Faderen var “skoleholder”, som det nævnes i Wikipidia, der så også skriver, at Giver ligger ved Løgstør - det er da vist en sandhed med visse modifikationer, hvis man tager de lokale briller på.

Jeg har tidligere fået fortalt, at forlaget ejede fødehjemmet i Giver, i hvert tilfælde helt frem til 1990’erne. Om de stadig gør det, ved jeg ikke.
 
 


Billedet af Søren Jensen Gyldendal er fra Wikipedia. Det er malet af Erik Paulsen i 1880.


Søren Jensen Gyldendal døde i 1802, og han er begravet på Assistens Kirkegård i København - et sted hvor mange kendte danskere er begravet, bl.a. H. C. Andersen, Søren Kirkegård og Dan Türell. Det er en meget interessant kirkegård og jeg kan varmt anbefale, at man tager en rundvisning på dette interessante sted, der også er et yndet opholds- og udflugtssted for mange Københavnere om sommeren.Kategori: Januar 2012

Kommentarer

  • #1
  • Jesper Hansen
    20-01-2012 04:40
    Tak for den historie. Den har jeg aldrig hørt - og jeg bliver da vist nødt til at slå et slag omkring den kirke, næste gang jeg er på de kanter.


1 

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby