Ønsker du at kommentere et indlæg, skal du blot klikke på overskriften.
En oversigt med alle blogs og korte beskrivelser kan ses HER
 
-0-

Heavy Agger II - vandreture på tangen

18-07-2017
Vores lille familieodyssé til Thy og Agger var begunstiget af solrigt, men også ganske blæsende vejr. Men hvad gør det - Vesterhavet i blæsevejr er en fascinerende størrelse.
 


Hedvig og jeg tog sammen med hunden på et par vandreture ved Agger. Første dag gjaldt det turen sydpå ned over Agger Tange mod Thyborøn. En smuk tur, hvor man går i læ bag klitterne og har en flot udsigt over det flade landskab mod øst. Her er et fuglereservat og flere indsøer med holme og øer, hvor græssende kvæg nyde tilværelsen. Lidt længere væk kan man se dæmningen, hvor bilerne kører til og fra færgen, som forbinder Agger med Thyborøn. “Kanalen” hedder færgen, som netop besejler den kanal, der opstod, da havet i 1800-tallet brød igennem og skabte forbindelse mellem Vestërhavey og Limfjorden. I første omgang med store miljømæssige konsekvenser for livet i fjorden. Til gengæld blev der åbnet en genvej til den store verden, hvilket kom byerne og beboerne ved fjorden til gavn.

Sådan en sommerdag er der ikke så meget dyre- og fugleliv at se, men så dog et par hejrer og forskellige småfugle. Turen sluttede ved en parkeringsplads på tangens sydlige del, hvor drengene kom i bilen og hentede os efter den godt 10 kilometer lange gåtur.

Vi kørte til færgelejet, hvor det var kø, bl.a. en bus og et par campingbusser imellem. Og selvfølgelig kunne vi lige netop ikke være på færgen - til gengæld holdt vi forrest til næste tur, og når man har ferie, tager man ikke skade af at vente en halv times tid.

Da vi var fragtet over cruisede vi en tur rundt i den travle fiskerby Thyborøn, som også byder på den noget særprægede attraktion “Sneglehuset” - vi kørte forbi og undrede os. I nærheden ligger et noget kønnere arkitektonisk projekt i form af byens nye kirke, som blev bygget for 7-8 år siden.

Fra Thyborøn satte vi kurs mod Lemvig, som er en lille hyggelig by i bunden af en fjordarm. Der blev shoppet lidt i gågaden, vi kiggede på kirken, som ofte er at se i tegneserien “Livets gang i Lidenlund”. Ved havnen blev der indtaget kaffe og kage/is, medens vi studerede det pulserende liv der præger byen i sommertiden.

Vi valgte at køre over Oddesund hjem. Turen gik gennem Nørre Nissum og på vejen havde vi en smuk udsigt over den vestlige del af Limfjorden - en tur, som jeg for et par måneder siden tog på fjorden med det gode skib Mary (se blog lidt længere nede på siden). På Thyholm slog vi væk fra alfarvej og havnede på Jegindø - et sted ingen af os nogensinde har været. Vi fandt en restaurant på havnen, hvor vi serveret gode bøffer med en Thy Pilsner til. Ikke så ringe endda.

Næste dag skulle der så vandres mod nord - en lidt kortere tur på 6-7 kilometer fra vores lejede sommerhus til Lodbjerg fyr, som ligger i den sydlige del af Nationalpark Thy. Og igen med samme koncept, hvor vi gik med hunden, for så at blive hentet af drengene i bil senere på dagen.

Første del af turen gik på tangen med Vesterhavet til den ene side og Flade sø til den anden. Søen var tidligere en del af Limfjorden, men tilsanding førte til, at der opstod en sø. Vi drejede lidt ind i landet og kom til en sti, som førte gennem et smukt lyngklædt landskab til fyret.
 


Lodbjerg Fyr er 33 meter højt, og der adgang til tårnet, hvorfra der er en forrygende udsigt til alle side. Bygningerne er et lille museum, og i fyrmesterboligen er der indrettet en lille cafe, hvor man kan nyde sin kaffe og måske en Thy Øko is. Som så mange andre steder ved vestkysten er der også rester af bunkeranlæg, da tyskerne under besættelsen slukkede fyret og indrettede en observationspost på stedet.

Efter fyrbesøget kiggede vi forbi den lille Lodbjerg Kirke, som hører til en af landets mindste. På kirkegården finder man tyske og engelske krigsgrave fra 1. Verdenskrig side om side. Kontrasten var stor, da vi herfra kørte til Vestervig Kirke, som knejser højt i landskabet og er et konstant fixpunkt, når man går rundt. Det er en af Nordens største landsbykirker, og den er da også ganske imponerende. Under vores besøg kunne vi nyde smuk orgelmusik, da en organist var ved at øve forud for en koncert senere på ugen.
 


Hjemturens oplevelser følger i tredje del.

Kategori: 2017

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
Per Lyngby